Budite oprezni: Ovo su nuspojave ako uzimate previše vitamina D

06.09.2021

07:17 >> 09:37

0

Autor: Z. A.

Osluškujte svoje telo, slušajte svog lekara

Budite oprezni: Ovo su nuspojave ako uzimate previše vitamina D
Copyright Profimedia

Bezmalo dve godine zabrinuti smo više nego ikada pre za svoje zdravlje, a od svih hranjivih materija koje moramo da unosimo u organizam, vitamin D je jedna od najkontroverznijih.

Ukoliko vašem telu nedostaje vitamin D, na šta mogu da ukažu brojni simptomi, trebalo bi da razmislite o dodacima ishrani. Preporuka stručnjaka je da odrasle osobe mlađe od 70 godina uzimaju 15 mikrograma vitamina D dnevno, a stariji od 70 godina 20 mikrograma.

čitajte još

Ali ono o čemu se takođe često ne govori jeste šta se događa kad uzimamo previše vitamina D, odnosno koji simptomi na to ukazuju i zašto to i nije baš dobro.

Možete razviti hiperkalcemiju

Vitamin D je topljiv u mastima i pomaže u procesu apsorpcije kalcijuma. Stoga mnogi kažu da ga je važno konzumirati u starijoj dobi jer je kalcijum mineral koji jača kosti. Međutim, ako preterate s vitaminom D, vaše telo može biti u opasnosti od razvoja hiperkalcemije.

Iako je postizanje toksičnih nivoa vitamina D retko, učinci hiperkalcemije mogu biti ozbiljni i dovesti do nekih drugih bolesti.

Možete imati mučnine

Mučnina i povraćanje simptomi su koji se javljaju uz uzimanje previše vitamina D i hiperkalcemiju.

Pexels/ Andrea Piacquadio

Možete biti umorni

Osećate umor? Možda su dodaci vitamina D krivac. Uzimanje previše vitamina D može uzrokovati osećaj umora, koji je takođe povezan s hiperkalcemijom.

Možete biti razdražljivi

Razdražljivost je takođe čest simptom hiperkalcijemije i uzimanja previše vitamina D. Ako je to osećaj koji se redovno javlja kad uzimate vitamin D, možda je vreme da procenite preterujete li s tim dodatkom ishrani.

Postoji šansa da razvijete bubrežni kamenac

Na kraju, jedna od najvećih nuspojava hiperkalcemije jeste razvoj bubrežnih kamenaca. Jedno istraživanje objavljeno u „The New England Journal of Medicine“ otkrilo je da, kada telo doživi povećanje nivoa kalcijuma i vitamina D, rizik od razvoja bubrežnih kamenaca značajno se povećava. Osim toga, iako se gustoća kosti kuka ipak povećala, rizik od preloma kuka nije.

Pexels

Šta ako vašem telu nedostaje vitamin D?

Namirnice poput jaja, ribe, pečuraka, sojinog mleka, mlečnih proizvoda i soka od narandže sadrže vitamin D. Možete se izlagati i sunčevoj svetlosti dva puta nedeljno od pet do 30 minuta, ali ne u vreme najjačeg sunca, odnosno između 10 i 16 sati.

Međutim, ako to nije dovoljno, razgovarajte s lekarom o dodacima vitamina D, jer pravi nedostatak vitamina D može uzrokovati povećan rizik od raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, padova kod starijih osoba (zbog slabijih kostiju), pa čak i mentalnih bolesti.

čitajte još i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike