Koliko je opasno nositi tampon duže od osam sati?

17.02.2021

20:21 >> 15:34

0

Autor: Z. A.

Budite obazrivi ako koristite ovo sredstvo tokom ciklusa

Koliko je opasno nositi tampon duže od osam sati?
Copyright Pexels

Ako ste ikada koristili tampone, sigurno ste primetili uputstva na kutiji gde stoji da bi tampon trebalo da menjate na četiri do osam sati.

Ali nije tajna da se žene često ne drže pravila. Možda ste stavili tampon pre spavanja, a zatim prespavali alarm. Možda ste bili zauzeti tokom dana i zaboravili ste da ga zamenite. Ili ste možda potpuno zaboravili da uzmete rezervni tampon pre nego što izađete iz kuće.

A koliko je u stvari opasno nositi tampon duže od osam sati? Ginekolozi imaju odgovor na ovo pitanje.

Mogli biste dobiti infekciju

Kao i u mnogim drugim delovima vašeg tela, i u vagini postoji mikrobiom dobrih bakterija koje pomažu u očuvanju njenog zdravlja i u borbi protiv infekcija. Promena normalne ravnoteže ovih mikroorganizama može uzrokovati kolonizaciju loših bakterija. To se može dogoditi kada umetnete strani predmet (poput tampona ili neoprane seksualne igračke) ili kada koristite antibiotike.
Štetne bakterije se takođe mogu razvijati kada koristite tampon jer krv ostaje duže u vašoj intimnoj zoni nego što bi to bio slučaj da ste je pustili da isteče na higijenski uložak, prenosi index.hr.

možda će vas i ovo zanimati

– Bakterije vole krv – kaže dr Mari Roser, docentkinja akušerstva i ginekologije u Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija. Dakle, ako se tampon koji je natopljen krvlju zadržava u vašoj vagini, loše bakterije imaju veće šanse da se razviju, piše „Livestrong“.
– Mogli biste osetiti nelagodnost, smrdljiv iscedak i svarb – kaže dr Roser.

Sindrom toksičnog šoka danas je ređi, ali i dalje je opasan

Možda ste bili prestrašeni kada ste saznali za ovu retku, ali po život opasnu bolest, uzrokovanu prekomernim razmnožavanjem bakterije Staphylococcus aureus. Ona, između ostalog, može nastati zbog predugog korišćenja istog tampona, što bakterijama daje dovoljno vremena za razmnožavanje.

– Kako stafilokok raste, oslobađa toksin koji se širi sluznicom vagine, vrata materice i materice – kaže dr Roser: – Ulazi vam u krv, u tom trenutku počinje da utiče ne samo na karlične organe već i na sve vaše glavne organe, uključujući bubrege i srce.
– Stvara se sistemski odgovor, uključujući temperaturu, mučninu, povraćanje i osip koji nalikuje opeklinama – kaže Tamika Kros, docentkinja ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Teksas Makgovern, pa dodaje: – Ako se ne leči dovoljno brzo, može dovesti do otkazivanja organa i smrti.

Dobra vest: sindrom toksičnog šoka je danas neuobičajen. Članak objavljen u „StatPearlsu“ iz avgusta 2020. izveštava da je incidencija negde između 0,8 i 3,4 na 100.000, a manje od polovine tih slučajeva povezano je s upotrebom tampona, prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

Stručnjaci smatraju da je to rezultat veće kontrole proizvodnje, ali i edukacije žena o važnosti redovnog menjanja tampona.

Pexels

Šta ako ne možete da se setite da li ste izvadili tampon?

– Znakovi da ste zaboravili da izvadite tampon uključuju otpor kada umetnete još jedan, prilikom spolnog odnosa ili kada koristite intimne igračke – kaže dr Kros i dodaje: – Takođe biste mogli primetiti loš miris ili abnormalan iscedak.
Ostali pokazatelji su svrab, neprijatnost i bol prilikom mokrenja. Ako stavite novi tampon ili vodite ljubav dok je stari tampon još uvek tu, on se može pomeriti prema vrhu vaše vagine.

Kako izvući zaglavljeni tampon?

Dobro operite ruke i podrežite nokte ako su dugi.
Pronađite ugodan položaj, poput sedenja na WC-šolji s nogama na stolici.
Nagnite se, kao da vršite veliku nuždu.
Umetnite prst u vaginu i kružite njime dok ne osetite tampon i uhvatite se za njega.
Ako ga ne možete pronaći ili ukloniti, vaš ginekolog vam može pomoći.
– To se događa mnogo češće nego što ljudi misle, zato se nemojte stideti, mi se sa tim stalno susrećemo – kaže dr Roser.

Pexels

Dakle, koliko dugo stvarno smete nositi tampon?

Uprkos smernicama koje savetuju nošenje jednog tampona najviše četiri do osam sati, dr Roser predlaže da ga menjate na tri do pet sati tokom dana.

– Što duže stoji tamo, to je veća šansa za rast bakterija i izazivanje infekcije – kaže dr Roser.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike