Hormoni su krivi i za ovo: Zbog čega su žene nekad osetljivije na mirise

07.04.2021

13:55 >> 10:08

0

U jednom delu ciklusa osetljivost se pojačava

Hormoni su krivi i za ovo: Zbog čega su žene nekad osetljivije na mirise
Copyright Profimedia

Ljudsko telo poseduje i neke mehanizme kojih nismo svesni. Tako su naučnici sa Jagelonskog medicinskog fakulteta u Krakovu objasnili su da je žensko telo u drugoj fazi menstrualnog ciklusa posebno osetljivo na mirise.

– U ovoj fazi žene su podložnije infekcijama, pa njihovo telo pokušava da izbegne stvari koje bi mogle da budu štetne – objasnili su istraživači i dodali da je, iako je njihova studija bila mala, većina ispitanika potvrdila da su razni mirisi odbojniji nego inače.

Njihov uzorak sastojao se od 93 žene koje su se nalazile u životnoj dobi od 18 do 45 godina.

Učesnice studije zamoljene su da zamisle sedam različitih “odvratnih” scenarija i ocene nivo odbojnosti nakon gledanja 20 fotografija. Isto su radile dok su bile u folikularnoj fazi (peti ili šesti dan ciklusa), a zatim ponovo u lutealnoj fazi (peti dan posle pozitivnog testa za ovulaciju ili 20. dana ciklusa ako rezultat testa za ovulaciju nije bio pozitivan).

Tokom druge polovine ciklusa (lutealna faza), kada progesteron suzbija imunološku funkciju, žene su više odbijale stvari poput prepunih vozova, sedenja pored nekoga sa podignutim rukama ili neprijatnim telesnim mirisima.

Istraživači su zaključili da su se žene u tom periodu zapravo gadile pomisli na bakterije. Otkriće je objavljeno u časopisu “Evolucija i ljudsko ponašanje”, prenosi Metro.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike