Postoji šest tipova gojaznosti: U uzroku često leži i rešenje

27.04.2021

16:15 >> 16:43

0

Autor: Z. A.

Nije svako gojenje isto, pa nije ista ni prevencija ni dijeta

Postoji šest tipova gojaznosti: U uzroku često leži i rešenje
Copyright Pexels

Od gojaznosti koja je jednostavno uzrokovana prevelikim unosom kalorija do one povezane s metabolizmom ili reakcijom na gluten – u uzroku leži i rešenje. Većina ljudi ima promenljivu kilažu tokom života – od mršavijih do onih debljih faza, a upravo onaj deo tela gde se salo prvo hvata ukazuju i na pravi razlog debljanja, posebno ako je reč o gojaznosti. Naučnici su identifikovali šest različitih okidača za gojenje.

1. Neaktivna gojaznost

Za ovaj tip je specifično gojenje u gornjem delu tela – od kukova do lica. Uzrok je, osim onog očitog – unosa previše kalorija – sedelački stil života i premalo kretanja.

2. Gojaznost povezana s hranom

U ovom tipu debljanja kilogrami se prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni šlauf. On je pokazatelj prekomernog uživanja u nezdravoj hrani – namirnicama punim šećera, soli i masnoća.

3. Gojaznost povezana sa anksioznošću

U trećem tipu debljanja masnoće se prvo i najviše stvaraju na području od donjeg dela stomaka do kolena – a na udaru su noge i zadnjica. Prema stručnjacima, najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i anksioznost i depresija. Naime, telo u takvim stanjima biva u pripravnosti i na tim područjima skladišti rezerve. Češća je kod žena.

Pexels

4. Venska gojaznost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka gojaznosti koji je u svojoj osnovi uslovljen genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području stomaka veliku ulogu igraju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje i usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršava pušenje i uživanje u alkoholu, a vežbanje je jedino rešenje.

5. Aterogenska gojaznost

Kod ovog tipa gojaznosti višak se lepi za donji deo tela – od zadnjice do nogu. Uzrok je takođe genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja. Može dolaziti i od oticanja nogu. Treba izbegavati kofein i alkohol.

6. Glutenska gojaznost

U ovom tipu gojaznosti gde se salo skuplja od prsa do kukova, kao i na zadnjoj strani leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u periodima hormonalnih promena – od puberteta i trudnoće do menopauze. Najefikasnije rešenje je dobijanje više mišićne mase vežbama snage, koja će uticati na veću potrošnju kalorija.

Pexels/ Anna Shvets

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike