Četiri vrste čaja sa kojima morate biti oprezni: Podižu pritisak i prave probleme u organizmu

06.05.2021

07:24

0

Neki čajevi nisu za stalnu konzumaciju u ne treba ih piti bez konsultacije sa lekarom

Četiri vrste čaja sa kojima morate biti oprezni: Podižu pritisak i prave probleme u organizmu
Copyright Pixabay

Svima nam je poznato blagotvorno dejstvo čajeva i svi lekari ih toplo preporučuju čak i zdravim ljudima. Ipak, postoje neki čajevi sa kojima moramo biti oprezni i ne treba da ih pijemo stalno i bez razmišljanja. U zavisnosti od načina obrade, trenutnog zdravstvenog stanja osobe i količine koja se unosi, pojedini od ovih toplih napitaka mogu da nanesu ozbiljnu štetu organizmu.

Sa sledeće četiri vrste čaja treba biti posebno oprezan:

Čaj od gaveza

Za ovaj čaj se veruje da ima brojna lekovita svojstva. Međutim, piće sadrži pirolizidinske alkaloide, koji mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja jetre, rekao je dijetetičar Hiba Batul. Prema studiji objavljenoj u “Public Health Nutrition”, “često ispijanje čaja od gaveza nije preporučljivo“ zbog njegovih toksičnih efekata na jetru.

Čaj od mente

Redovna konzumacija čaja od mente može imati dugoročne zdravstvene posledice.

-Previše ovog čaja može da deluje nadražujuće i toksično na telo. To je zato što aktivni sastojak mente, mentol, utiče i uništava naše biološke sisteme grejanja i hlađenja – objasnila je stručnjak za ishranu Selin Bajtman, piše “Eat This, Not That!”.

Pixabay

Čaj sa limunom

Čaj koji se pravi tako što se u vodi skuvaju kriške limuna ima viši nivo olova u poređenju sa drugim vrstama ovog napitka. Osim toga, odlikuje se povećanim nivoom fluorida i kiselosti, što može dovesti do propadanja zuba i stvaranja čireva u ustima.

Čaj od sladića

Ovaj čaj može podići krvni pritisak. Lekari savetuju svima koji uzimaju lekove za hipertenziju da odustanu od ovog napitka. Međutim, čak i ako nemate problema sa krvnim pritiskom, bolje je ograničiti unos čaja od sladića kako ne bi došlo do njegovog stalnog porasta.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike