Rad od kuće usporava varenje, a ovih sedam napitaka je spas

10.12.2020

08:18 >> 08:24

0

Autor: Z. A.

Loš rad digestivnog trakta slabi imunitet

Rad od kuće usporava varenje, a ovih sedam napitaka je spas
Copyright Pexels/ Andrea Piacquadio

Dug boravak u kući tokom izolacije, ograničeno kretanje i jednolična ishrana sigurno dovode do problema s varenjem. A varenje je ključno za dobar imunitet. Pogledajte nekoliko proverenih narodnih lekova za ove tegobe jer čekanje može samo dodatno da pogorša situaciju.

I još nešto, aktivirajte se fizički, dobro je i za telo i za dušu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Pet namirnica koje ne treba da jedete za doručak, čak i ako ste mnogo gladni

Nana leči nadutost

Pijte čaj od nane, jer uspešno stimuliše varenje i apsorpciju hranljivih materija.

Šargarepa i cvekla

Ubacite po pola kilograma šargarepe i sirove cvekle u emajliranu šerpu. Prelijte ključalom vodom i dodajte šaku iseckanih suvih kajsija ili suvog grožđa. Kratko prokuvajte, dodajte kašičicu meda i ostavite da odstoji nekoliko sati. Kad se prohladi procedite i pijte po pola čaše.

Sok od kupusa

Ukoliko vas muči kiselina, iscedite sok od svežeg kupusa. Isecite kupus na komade, ubacite ih u blednder, pa kašu procedite kroz gustu cediljku ili gazu. Pijte dva puta dnevno po pola male čaše, sve dok se tegobe na povuku.

Pixabay/jacqueline macou

Mešavina biljnih čajeva

Pomešajte kašiku matičnjaka, dve kašičice sušene nane i dva prstohvata sladića. Sipajte u teglu i prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite poklopljeno pola sata. Procedite, dodajte med i pijte nekoliko puta na dan. Matičnjak, nana i sladić su dobitna kombinacija!

Kiselo mleko i med

Pomešajte u većoj tegli pola litra svežeg kiselog mleka i pola kilograma meda. Smesu držite u frižideru i pijte po pola čaše svakog jutra.

Blagotvorni cimet

Prepoznatljiv po mirisu i slatkastom ukusu, cimet poboljšava varenje. Da biste ubrzali metabolizam, u šolju tople vode dodajte kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda, dobro razmutite i pijte ujutru pola sata pre doručka i uveče pre spavanja.

Mlaka voda i limun

Sok od limuna je zdrav prirodni laksativ. Za regulisanje varenja pomešajte kašičicu i šolju mlake vode. Pijte ujutru pre doručka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike