Simptom dugotrajnog kovida koji pogađa samo žene. Lekari još nemaju objašnjenje

17.12.2020

18:19 >> 15:05

0

Nauka se još nije detaljno bavila uticajem koronavirusa na žensko zdravlje i studije o tome će se tek raditi

Simptom dugotrajnog kovida koji pogađa samo žene. Lekari još nemaju objašnjenje
Copyright Pixabay

Koronavirus poremetio je celokupan život na planeti. I dalje se o njemu mnogo toga ne zna, a kada se tek pojavio primećeno je da simptomi variraju, te da se razlikuju od osobe do osobe.

Najčešći simptomi dugotrajnog kovida su hroničan umor, kratak dah i glavobolja, koji su poznati većini pacijenata, ali lekari su uočili još jedan simptom, karakterističan za žene.

Naime, mnoge pripadnice nežnijeg pola prijavile su da su nakon preležanog koronavirusa suočene sa neredovnim ciklusima i neuobičajeno velikim krvnim ugrušcima.

Pročitajte još

 

Za ove promene u ciklusu lekari i dalje nemaju objašnjenje. Smatraju da virus, na neki način, napada i ženske reproduktivne organe.

Do sada je sprovedena manja studija u Kini koja je objavljena u časopisu “Reproductive BioMedicine Online”. Ona je pokazala da je 25 odsto pacijentkinja sa koronavirusom iskusilo promene u ciklusu. Od 117 učesnica, od kojih su sve bile pacijentkinje bolnice Tongđi u Šangaju, 30 odsto njih prijavilo je da im je ciklus nakon koronavirusa drugačiji, obilniji ili manje obilan nego što je bio pre zaražavanja.

Ginekolog dr Šri Data rekla je da nije neuobičajeno da viralne infekcije ostavljaju traga na ženske hormone, menstruaciju i plodnost. Dodaje da se nauka još nije detaljno bavila uticajem koronavirusa na žensko zdravlje i da će se studije o tome tek raditi, prenosi “San”.

– Najočigledniji odgovor je da je ova bolest veoma stresna po opšte zdravlje i da u takvim situacijama telo prestaje sa svim funkcijama koje nisu presudne za preživljavanje. Kada je telo usmereno na čisto preživljavanje, ono ne rasipa energiju na hormone – istakla je doktorka Data.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: The Sun

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike