Alternativni načini da unesete kalcijum u organizam, a da to nije čaša mleka

03.08.2021

07:17 >> 15:22

0

Na raspolaganju vam je mnogo drugih opcija koje sadrže više kalcijuma od kravljeg mleka

Alternativni načini da unesete kalcijum u organizam, a da to nije čaša mleka
Copyright Pixabay

Vrlo je važno da svakodnevno unosimo kalcijum u svoj organizam. On nam pomaže u održavanju zdravlja kostiju i omogućava našem telu da apsorbuje ključne hranljive materije, poput vitamina D. Samo telo ne proizvodi ovaj mineral, pa je važno da unosite odgovarajuće količine minerala dnevno, kroz ishranu.

Postoji mnogo namirnica koje sadrže dovoljnu količinu kalcijuma, a da to nije uobičajeno – kravlje mleko i mlečni proizvodi. Na primer, većini odraslih je potrebno oko 1.000 miligrama kalcijuma dnevno.

Pročitajte još

U nastavku navodimo četiri primera hrane i pića koji imaju više kalcijuma nego čaša mleka.

1. Tofu

Da li ste znali da pola šolje običnog tofua sa kalcijum sulfatom sadrži 434 miligrama kalcijuma? To je preko 100 miligrama više nego što biste našli u čaši kravljeg mleka. Tofu je namirnica koja se može kombinovati na mnogo načina, jer poprima ukus hrane sa kojom se priprema.

Pexels

2. Spanać

Uzmite ovo u obzir – jedna šolja kuvanog spanaća sadrži 250 miligrama kalcijuma, pa ako pojedete još 1/4 šolje, u organizam ćete uneti više minerala nego što biste dobili u jednoj čaši mleka.

Pexels

3. Bademovo mleko

Bademi su sami po sebi dobar izvor kalcijuma. Iako nema kalcijuma koliko sadrži kravlje, bademovo mleko u proseku sadrži oko 30 odsto dnevnih potreba za kalcijumom, ali i 25 odsto vitamina D. Stoga, bademovo mleko smanjuje rizik od artritisa i osteoporoze, a u isto vreme čuva imuni sistem.

Pexels

4. Sardine (sa kostima)

U redu, shvatamo, sardine možda nisu najprivlačniji zalogaj. Međutim, jedna konzerva sardina sa kostima sadrži oko 325 miligrama kalcijuma. Uzmite malo krekera na bazi celog zrna ili semena i grickajte. Sardine su dobar izvor vitamina B12, koji je potreban vašem nervnom sistemu, kao i vitamina D, koji je od esencijalne važnosti za zdravlje kostiju.

Pixabay

Ova konzervirana riba može biti sjajan dodatak salatama i pastama, a ako sve to ukombinujete sa belim vinom, dobićete interesantan obrok za vas i vaše prijatelje.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike