Vaga pokazuje više kilograma, a niste mnogo jeli: Evo šta može biti uzrok i kako da se rešite ovog viška

14.01.2023

15:02

0

Autor: K. O.

Nije sve u hrani. Postoje procesi u organizmu koji mogu prouzrokovati da vaga pokaže veću brojku

Vaga pokazuje više kilograma, a niste mnogo jeli: Evo šta može biti uzrok i kako da se rešite ovog viška
measuring-tape-4590164_1280 - Copyright Pixabay

Stali ste na vagu i ona je pokazala neki kilogram viška iako poslednjih dana niste pojačali unos hrane. Pre nego što padnete u očaj, treba da znate da je to moguće i zbog nekih drugih procesa u organizmu i da nije reč o gojenju. 

Tako hrana, tečnost, mokrenje, stolica i vežbanje mogu uticati na sastav vode vašeg tela, a time i na težinu. Na primer, hrana s visokim udelom ugnjenih hidrata i soli može prouzrokovati zadržavanje vode i porast kilograma, dok vežbanje može dovesti do privremenog gubitka vode i kilograma, objašnjava Anita Petruzeli, doktorka medicine.

Zato se ne treba previše uzbuđivati ili razočarati ako primetite variranje težine u jednom danu.

- Debljanje zbog fluktuacije vode trebalo bi da se normalizuje za dan ili dva kada nastavite da vežbate ili počnete da konzumirate zdravu hranu s malo soli, rafiniranih ugljenih hidrata i jednostavnih šećera - kaže dr Petruzeli.

Pexels
 

I dajte svom telu vremena, čak i do nedelju dana. Međutim, ako ti suvišni kilogrami nastave da se prikazuju na vagi otprilike nedelju dana nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu, to je možda posledica drugog životnog faktora.

Dnevno variranje težine do pet kilograma neće vas sprečiti da postignete svoje ciljeve, tako tvrdi doktor Džozef Kolele.

Međutim, alarm treba da se uključi ako vaga pokaže skok od sedam kilograma više od dan ili dva. Tada jedan od uzroka može biti alkohol.

- Alkohol podstiče vaš apetit i uništava vašu samokontrolu u pogledu količine hrane koju konzumirate. Imajte na umu da osim ishrane, neki lekovi i zdravstvena stanja takođe mogu dovesti do variranja težine - dodaje Colele.

Pexels
 

Ako želite da izgubite samo nekoliko kilograma, možete se meriti svaki dan. Ukoliko želite izgubiti više kilograma, svakodnevne provere mogu vam popraviti, ali i uništiti ceo dan.

Izbegavajte nepotreban stres tako da rezultate proveravate jednom nedeljno i pratite ono što jedete, kaže Colele.

Koliko god često bili suočeni s vagom, budite dosledni. Petruzeli predlaže da se merite goli ujutro nakon korišćenja toaleta i uvek na istoj vagi, piše Shape.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike