Proglašena najbolja dijeta za 2022. godinu: Na tronu je već nekoliko godina

12.01.2023

14:29

0

Autor: K. O.

Postoji jedan režim ishrane koji već godinama dominira

Proglašena najbolja dijeta za 2022. godinu: Na tronu je već nekoliko godina
pexels-antoni-shkraba-4989351 - Copyright Pexels

U eri interneta i mreža svako nešto propagira i kune se u neki način mršavljenja. Ipak, samo jedna dijeta s ponosom nosi titulu najboljeg načina ishrane i to već šestu godinu zaredom.

Prema ocenama za 2023. koje je objavio "U.S. News & World Report" ishrana sa Mediterana zauzela je prvo mesto u kategorijama najbolja dijeta za zdravu ishranu i najbolja ishrana na biljnoj bazi, navodi se u izveštaju.

Ovakav način ishrane već decenijama važi za najzdraviji. Povrće, maslinovo ulje, beli luk, paradajz, samo su neke od namirnica bez kojih se mediteranska ishrana ne može zamisliti, a sve su veoma zdrave i lagane.

Drugo mesto dele "dash" dijeta kao najbolja za zdravlje kostiju i zglobova i fleksitarijanska ishrana, dok visoko treće mesto zauzima "mind" dijeta. Na četvrtoj poziciji je "TLC" dijeta koja snižava holesterol.

Pixabay
 

- Uvek tražimo više zdravstvenih stanja koja možemo da rešimo dijetom. Ali često nema dovoljno naučnih podataka koji objašnjavaju vezu ishrane i zdravstvenog stanja - rekla je Gretel Šuler, koja nadgleda godišnju rang listu ishrane.

- Ipak, zdravlje kostiju i zglobova je oblast u kojoj postoji dosta naučne literature. Takođe, prepoznajemo da naša populacija stari, pa je fokusiranje na ishranu koja može povećati kvalitet života starijih osoba važan momenat - rekla je Šuler.

Ove godine u obzir su uzete samo 24 dijete umesto 40-ak dijeta analiziranih prethodnih godina. Pet dijeta sa prošlogodišnje liste - vegetarijansku, vegansku, nordijsku, tradicionalnu azijsku i glikemijski indeks su sudije uvrstile u mediteransku i druge dijete zbog njihovih osnovnih principa zasnovanih na biljkama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike