Doručak nikako ne treba da preskačete, a nutricionistkinja objašnjava zašto je ovaj obrok izuzetno važan, posebno ako želite da smršate

16.11.2022

05:28

0

Autor: Z.A.S.

Tokom noći, vaš organizam satima ostaje bez hrane, što znači da mu je ujutru potreban podsticaj

Doručak nikako ne treba da preskačete, a nutricionistkinja objašnjava zašto je ovaj obrok izuzetno važan, posebno ako želite da smršate
Doručak - Copyright Freepik

Sigurno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana? I to zaista jeste tako, jer će vam dobra kombinacija namirnica dati dovoljno energije da obavite sve što treba.

Ipak, to nije jedina namena koju doručak ima. Naime, pravi doručak će pomoći metabolizmu da brže radi i da uspešnije sagoreva kalorije.

Ovo je posebno važna stavka, ukoliko želite da izgubite kilograme, a ukoliko ne mislite da ovo što govorimo ima logike, sve će vam postati jasnije kada budete pročitali objašnjenje koje je dala nutricionistkinja.

Važni proteini

Ipak i u ovoj priči je važno šta dodajete svom doručku, jer nije svaki podjednako zdrav, a postoji i nekoliko loših navika kada je u pitanju doručak, a upravo one mogu da utiču na usporavanje metabolizma, što će na kraju sigurno sprečiti gubitak kilograma. Nutricionistkinja Anastasia Gialouris otkriva zašto doručak ne bi trebalo preskakati, a i isto tako i proteine.

Unsplash
 

Možda ste mišljenja da je potrebno što manje jesti kako biste izgubili kilograme, ali nutricionistkinja tvrdi da je to daleko od istine, a jedna od najgorih stvari koju možete da uradite za svoj metabolizam jeste upravo preskakanje doručka. Telo će satima biti bez hrane kada spavate tokom noći što znači da mu treba malo podsticaja kada se probudite.

Faza posta

Navodi da se metabolizam odmarao tokom noći kada nije bilo hrane koju bi probavljao i samim tim je ostao bez energije koja mu je potrebna kako bi obavljao sav potreban posao koji ga čeka tokom dana. Doručak je obrok koji će metabolizmu pomoći da se razbudi kako bi naše telo imalo energije.

Pixabay
 

Međutim, ako preskočite doručak, vaše telo ostaje u fazi posta, što će uticati na promene u metabolizmu, on će se usporiti jer ga ništa ne stimuliše. To je samo jedna od stvari koja otkriva zašto bi dan trebalo da započnemo s namirnicama koje su bogate nutrijentima koji će vas zaštititi ali i pružiti dovoljno energije za ceo dan. Doručak je dakle vrlo zdrava navika koja će vam pomoći i da izgubite višak kilograma. 

Pixabay
 

Dodajte proteine

Ako ste odani doručku, to je odlična stvar ali nije kraj priče o važnosti doručka. Važno je da namirnice koje mu dodajete birate pametno, dobro balansiran obrok je važan deo uspešnog mršavljenja. Gialouris navodi da postoji još jedna navika koja može da utiče na rad metabolizma, a to je doručak koji ne sadrži važne namirnice, a posebno proteine. Možda do danas niste znali, ali upravo proteini u doručku najbolje utiču na ubrzavanje rada metabolizma. 

U doručak uključite jogurt, jaja ili orahe kako bi vam oni pomogli da metabolizam brže radi. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike