Japanska metoda mršavljenja obećava gubitak kilograma bez vežbanja

11.10.2022

04:33

0

Autor: Z. A.

A to je ono što nam treba

Japanska metoda mršavljenja obećava gubitak kilograma bez vežbanja
pexels-antoni-shkraba-4989384 - Copyright Pexels

Danas se više nego ikad pre pažnja posvećuje postizanju zdrave telesne težine i njenom održavanju, ne samo zbog lepog izgleda i forme već i zdravlja.

Na Zapadu postoji beskonačno mnogo popularnih dijeta i svakakvih režima ishrane, a većina njih funkcionira na samo kratko vreme. No na Istoku postoje neka druga pravila, a stručnjaci naglašavaju da bi se ključ zdravog mršavljenja mogao kriti upravo kod njih.

Japanci su jedan od naroda koji su širom sveta poznati po zdravom načinu života. Oni imaju skup zanimljivih i efikasnih pravila, odnosno čitav način ishrane pod nazivom "hara hachi bu", koji im omogućuje da ostanu u formi i da se ne moraju brinuti o višku kilograma, prenosi Times of India.

Pexels
 
Specifičnost metode?

Spomenuta japanska metoda predstavlja drugačiji pristup ishrani po kojoj su Japanci i poznati. Prema autoru Kakiju Okumuri, ovaj termin prevodi se kao 8/10, što znači 80 odsto sitosti. Nema brojanja kalorija niti vremena provedenog natašte između dva obroka. Najjednostavnije rečeno, to je metoda mršavljenja koja se sastoji od prekidanja obroka kada ste već napunili 80 odsto svog želuca.

Ono što je najbolje kod ove tehnike jeste činjenica da se nije potrebno odricati omiljene hrane, odnosno nikakvih namirnica koje volite, samo je bitno konzumirati što više hrane bogate nutrijentima, a izbegavati takozvane prazne kalorije poput slatkiša, grickalica i brze hrane.

Pexels
 

Metoda predlaže da je sve više od 80 odsto popunjenosti želuca prejedanje, te bi se trebalo zaustaviti pre nego što se osetimo sitima jer je potrebno i neko vreme kako bi želudac poslao signal mozgu da mu je dosta. Popunjavanje želuca do maksimuma, objašnjavaju stručnjaci, rezultira rastezanjem i povećanjem traženih količina hrane, što dovodi do debljanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike