Izbegavajte predugo sedenje: Šteti kičmi, ali povećava i rizik od moždanog udara

26.09.2022

10:24

0

Autor: Z.A.S.

Rezultat studije koja je pre nekoliko meseci objavljena u magazinu "JAMA Network Open", pokazuje da ćete taj rizik smanjiti ukoliko dodate i malo kretanja

Izbegavajte predugo sedenje: Šteti kičmi, ali povećava i rizik od moždanog udara
pexels-antoni-shkraba-4348401 - Copyright Pexels

Vodite li računa o tome koliko vremena u toku dana provedete sedeći? Mnogi od nas na to uopšte ne obraćaju pažnju, a zapravo bi trebalo.

Osim što predugo sedenje nikako neće goditi vašoj kičmi, može čak i da poveća rizik od moždanog udara.

Međutim, rezultat studije koja je pre nekoliko meseci objavljena u magazinu "JAMA Network Open", pokazuje da ćete taj rizik smanjiti ukoliko dodate i malo kretanja.

Prosečna starost

U studiju je bilo uključeno oko 8.000 odraslih osoba koji su na sebi nosili aparat koji je beležio koliko se brzo kreću tokom nedelje. Prosečna starost je bila 63 godine. Kroz period praćenja koji je trajao oko 7 godina, 246 učesnika studije je doživelo moždani udar.

Osobe koje su sedele više od 13 sati u danu tokom prve nedelje ispitivanja imale su do 44 posto veće šanse da dožive moždani udar, za razliku od onih koji su u sedećem položaju provodili manje od 11 sati u danu. Isto tako je sedenje, koje traje duže od 17 minuta, povezano s većim rizikom.

Pexels
 

Nije iznenađujuće da osobe koje su vježbale barem 25 minuta u danu isto tako imaju i 43 posto manji rizik od moždanog udara, ali kada se govori o vježbama jako slabog intenziteta 4 do 5 sati u sedmice, rizik je manji ali iznosi 26 posto.

Iznenadni simptomi

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada. Javlja se iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, smetnje govora, smetnja vida, smetnje u hodu, kao i jaka glavobolja.

Profimedia
 

Faktori rizika na koje možemo uticati (menjati ih, kontrolisati i lečiti) su pušenje, nepravilna ishrana, telesna neaktivnost, gojaznost, povećana konzumacija alkohola, visoki krvni pritisak, povišeni holesterol, šećerna bolest, bolesti srca...

Faktori na koje ne možemo da utičemo su godine, pol, porodična sklonost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike