Da li je bolje spavati sa čarapama ili bez njih? Stručnjaci imaju odgovor

08.09.2022

20:20

0

Autor: Z. A.

Jedna od prednosti spavanja u čarapama jeste i bolji seks

Da li je bolje spavati sa čarapama ili bez njih? Stručnjaci imaju odgovor
Copyright Pexels/ Matheus Ferrero

Kada je reč o spavanju, svaki čovek na svetu ima neke svoje vlastite afinitete - od načina na koji je čaršav složen na dušeku, pidžame u kojoj spava, pa do toga spava li sa čarapama na nogama ili u krevet ide bos.

Osim zbog fizičkih razloga i topline tela, postoje i psihički razlozi zašto neki ljudi spavaju u čarapama, a drugi bosonogi.

A  da li je bolje spavati s njima ili bez njih? Evo šta na to kažu stručnjaci.

Kako piše Huffpost, mnogo je prednosti nošenja čarapa u krevetu, barem tako tvrdi stručnjak za spavanje Mar de Karlo. Čarape mogu pomoći ljudima da brže zaspe i duže spavaju zbog procesa koji se zove distalna vazodilatacija.

Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da promene u temperaturi kože mogu uzročno uticati na sposobnost započinjanja i održavanja sna. Dokazano je i da nošenje čarapa u krevetu povećava cirkulaciju i dotok krvi u stopala. To može pomoći u snižavanju središnje temperature tela, signalizirajući mozgu da je vreme za spavanje.
Pexels
 

Druge studije to dodatno potvrđuju. Jedna studija koja je uključivala mali broj ispitanika otkrila je da su mladići koji su nosili čarape zaspali 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje nego oni koji nisu nosili čarape.

Čini se da je koncept čarapa u krevetu povezan sa cirkadijalnim ritmovima, odnosno unutrašnjim satovima koji upravljaju našim funkcijama na bazi 24-satnog dana.
- Niže telesne temperature obično prethode pospanosti i dokazi upućuju na to da korišćenje čarapa ili drugih metoda grejanja stopala može sniziti telesnu temperaturu i pomoći vam da brže zaspite - rekli su stručnjaci iz Sleep Foundationa.

Prema De Karlu, još jedna prednost odlaska na spavanje u čarapama uključuje potencijalno poboljšanje problema sa ispucalim petama, sprečavanje valunga (povezano s boljom kontrolom središnje temperature tela), i verovali ili ne - čak i povećani potencijal za orgazam. Ali stručnjak tvrdi da, iako vam nošenje čarapa može pomoći da bolje spavate, važno je razumeti i zašto su vam noge hladne.

Pexels
 

- Hladna stopala mogu biti posledica niza razloga poput anemije, dijabetesa i hipotireoze. Ako je glavni uzrok vašeg problema sa spavanjem dublje ukorenjen problem koji nije otkriven i rešen, na pruimer, ako imate problema sa anksioznošću i preteranom stimulacijom, nošenje čarapa u krevet neće biti vaše rešenje - objasnio je.

Prednosti odlaska u krevet bez čarapa nisu toliko definisane. Studije uglavnom tvrde da bi vam spavanje bez čarapa moglo biti bolje ako nemate problema s telesnom temperaturom. Osim toga, odlazak u krevet bez čarapa pomaže u izbegavanju loše higijene, infekcija kože i neugodnih mirisa koji se mogu povezati s nečistim čarapama, ili čak s gljivicama, kako tvrdi stručnjak. Dodaje i da spavanje sa čarapama može dovesti do pregrevanja, a ako je telu previše toplo tokom spavanja, pale se signali kao da je vreme za buđenje. Memorija počinje raditi, telo postaje aktivnije i sve to remeti san, pa se budimo, okrećemo i teško ponovno utonemo u san. Stručnjaci ističu da je na kraju na vama da sami odlučite što je bolje za vas.

Pixabay
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike