Kafa na prazan stomak: Tri razloga zašto to nije dobra ideja

19.10.2020

08:20 >> 07:36

0

Za razbuđivanje birajte neki drugi napitak, svakako u omiljenom crnom napitku možete uživati tokom dana

Kafa na prazan stomak: Tri razloga zašto to nije dobra ideja
Copyright Profimedia

Užurbano jutro vi u trku dok se spremate srčete kafu. Ili lenjo jutro, pa vam je kafica omiljeni napitak dok se razvlačite u krevetu uz TV. A da li ste razmišljali šta se u vašem organizmu dešava kada popijete kafu na prazan stomak?

Iako ima brojne dokazane benefite, ukoliko je pijete umereno, ipak, na prazan stomak može da izazove niz zdravstvenih problema. Evo šta se dešava u organizmu nakon jutarnje šoljice kafe.

Gastrointestinalni problemi

U stomaku imamo kiselinu koja nam je potrebna da bismo varili hranu. Kafa pospešuje proizvodnju te kiseline, posebno kada u stomaku nema hrane. Ako se to ponavlja svakog dana, telo postepeno može da se “olenji” i da prestane samo da proizvodi tu kiselnu, a rezultat je da se usporava varenje.

Određene bakterije u stomaku vole nesvarene proteine i drugu hranu, a kada navale na te ostatke, proizvode hidrogen sulfid, zbog čega se u stomaku stvaraju gasovi.

Kako se povećava količina kiseline u stomaku, veća je i šansa da vas muči gorušica, da imate problema sa varenjem i iritacijom creva. Ako sve to potraje, može da se javi kiselinski refluks, sindrom iritabilnosti creva, pa čak i pojava čireva.

U slučaju da ste to pomislili, kofein nije krivac za sve to – drugi izvori kofeina nemaju ove efekte. Razni enzimi, kiseline i ostali sastojci kafe, to je ono što pravi problem na prazan želudac, a ne sam kofein.

Top 3 čaja za najčešće zdravstvene tegobe

Nutritivni problemi

Studija sprovedena u Jokohama medicinskom univerzitetu u Japanu pokazala je da kafa, ispijena na prazan stomak, uzrokuje takozvana gastrična pražnjenja, što znači da dovodi do bržeg pražnjenja creva nego što je normalno.

Kada hrana ne bude vremenski dovoljno dugo u crevima, vitamini i minerali se ne apsorbuju, zbog čega se u organizmu javlja manjak nutrijenata. I opet za to nije krivac sam kofein…

Ipak, ima jedan razlog zašto ni kofein nije dobar ujutru na prazan stomak… Kofein ubrzava proces pražnjenja tečnosti iz tela, a zbog toga bubrezi nemaju dovoljno vremena da apsorbuju kalcijum, magnezijum, cink i druge važne minerale.

Magenzijum je posebno problematičan jer se procenjuje da između 20 i 25 odsto ljudi ne unosi ni blizu dovoljno tog minerala. Inače, manjak minerala u organizmu se klinički povezuje sa širokim spektrom zdravstvenih stanja, uključujući i anksioznost i dperesiju, astmu, stvaranje krvnih ugrušaka, srčane bolesti, visok krvni pritisak, bolesti bubrega, migrene, neplodnost…

Pixabay

Anksioznost i depresija

Možda mislite da će vas kofein razbuditi i razdrmati, kao i dati dovoljno energije za dan pred vama. Ipak, kofein povećava rizik od anksioznosti i depresije na mnogo načina.

Najpre, kofein povećava nivo kortizola, hormona stresa, kao i epinefrina i norepinefrina. Ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji se povezuje sa osećajem smirenosti i blagostanja. Neki od poznati antidepresanata sadrže određene supstance koje preuzimaju “kočnice” serotonina i održavaju visok nivo ovog neurotransmitera u mozgu.

To ima uticaj na druge važne hemikalije, gama-aminobuternu kiselinu, koja se povezuje sa smirivanjem i snižavanjem nivoa stresa.

Ubrzava i lučenje vitamina B i utiče na njegovu apsorpciju. B vitamin je inače veoma važan za regulisanje raspoloženja, opuštanje i upravljanje stresom.

Za jutarnje razbuđivanje birajte neki drugi napitak, pogotovo ako u porodici imate istoriju gastrointestinalnih ili nekih drugih stomačnih problema. Predlažemo čaj kao sjajnu zamenu. Svakako, tokom dana možete uživati u omiljenom crnom napitku. Naravno, umereno.

Saznaj više:

Znate li šta vam se dešava u organizmu kad jedete ljuto? Nešto dobro i nešto loše

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike