Ako dremate svakoga dana, možda bi trebalo da se zabrinete za svoje zdravlje

27.07.2022

14:18

0

Autor: Z. A.

Ukoliko je osoba mlađa od 60 godina, redovne dremke povećavaju rizik od ovih problema

Ako dremate svakoga dana, možda bi trebalo da se zabrinete za svoje zdravlje
pexels-andrea-piacquadio-989088 - Copyright Pexels

Vratili ste se kući s posla, uvalili ste s vrata u kauč i žudite da se odmorite, a taj odmor se brzo pretvara u dremku jer vam pada glava. Ukoliko se svakoga dana dogodi da zaspite ili pak često zadremate, veće su šanse da dobijete oređene bolesti, pokazala je nova studija.


- Dremka sama po sebi nije štetna, ali mnogi ljudi koji redovno dremaju to rade zato što su loše spavali tokom noći. Loš san je povezan sa slabijim opštim stanjem tela, a dremke to ne mogu da nadomeste - kaže klinički psiholog Majkl Grandner.

Učesnici istraživanja koji su uobičajeno dremali preko dana imali su 12 odsto veće šanse da razviju visok krvni pritisak i čak 24 odsto veću šansu za moždani udar.
Ukoliko je osoba mlađa od 60 godina, redovne dremke su povećavale rizik za dobijanje visokog krvnog pritiska u kasnijoj životnoj dobi za 20 odsto, u odnosu na ljude koji su retko dremali.

Pexels
 

To su u najkraćem zaključci studije objavljene u stručnom medicinskom časopisu Hipertenzija u izdanju Američka asocijacija za srce, koja je odredila dužinu sna kao jedan od osam parametara potrebnih za optimalno zdravstveno stanje srca i mozga.

Rezultati su ostali konzistentni čak i kada su stručnjaci sa liste izbacili sve one sa dijabetesom tip 2, postojećim visokim pritiskom, povećanim holesterolom, poremećajima spavanja, pa i one koji su radili noćne smene.

- Rezultati su pokazali da dremanje povećava pojavu hipertenzije i šloga, čak i nakon prilagođavanja kriterijuma i izbacivanja mnogih varijabli koje su već povezane za rizikom od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara - objašnjava dr Filis Zi.

Pexels/ Polina Zimmerman
 

Prema rečima stručnjaka, zaključci dodatno podvlače potrebu lekara da pitaju svoje pacijente o tome da li dremaju i uzmu to kao faktor u procenjivanju zdravstvenog stanja.

Studija nije uzimala u obzir dužinu dremanja već samo učestalost.

- Nisu definisali šta se tačno podrazumeva pod dremkom. Ukoliko ćete da spavate sat ili dva, to baš i nije dremka. Osvežavajuća dremka od 15 do 20 minuta oko podneva i ranog popodneva je potpuno opravdana ako ste neispavani - ističe specijalista za san dr Radž Dasgupta sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike