Čini vam se da preterujete sa slanom hranom? Stručnjaci otkrili glavne razloge zbog kojih žudimo za slanim

25.06.2022

04:52

0

Autor: D. R.

Ako redovno posežete za slanim zalogajima, možda zaista uzimate više soli nego što vašem telu treba

Čini vam se da preterujete sa slanom hranom? Stručnjaci otkrili glavne razloge zbog kojih žudimo za slanim
pexels-lorena-martínez-2320244 (1) - Copyright Pexels

Da li ste primetili da vam je skoro uvek teško da se zaustavite sa slanim grickalicama, ali možemo li tako da preteramo sa solju?

Često čujemo upozorenja o opasnosti konzumiranja previše šećera, ali kako piše "Real Simple", manje se priča kako želju za solju i njenu konzumaciju držati pod kontrolom. Koliko slana hrana šteti našem zdravlju i šta možemo učiniti? 

Natrijum je esencijalni mineral i ima svoje mesto u uravnoteženoj ishrani, ali potreban nam je u mnogo manjoj meri nego što većina konzumira.

Naime, preporuka je da dnevna konzumacija bude manje od 2.300 miligrama natrijuma pa proverite kako stojite; jer ako redovno posežete za slanim zalogajima, možda zaista uzimate više soli nego što vam telu stvarno treba.

Zašto žudimo za solju?

Većina objašnjenja je povezana sa našim okruženjem ili životnim stilom, pa ako ne možete da se kontrolišete sa slanim poslasticama, znajte da ipak možete sami da menjati stvari.

Dosada

Verovatno ste nekada uhvatili sebe kako bez ikakvog osećaja gladi posežete za nekom grickalicom, recimo uvek kada se vratite s posla ili obavezno uveče gledate TV uz čips, a važno je da znate da su vaše su želje za slanim, u ovom slučaju, jednostavno povezane sa navikom ili dosadom.

Profimedia
 

Stres

Kada smo preopterećeni, menja nam se i apetit i žudimo za "hranom za utehu" koja utiče na podizanje oslobađanja nekih hormona. Za neke ljude stres utišava signale gladi, a kod drugih ih pojačava, a ako imate potrebu za slanim zalogajima ili obrokom kad vas preplave emocije, verojatno ste deo grupe ljudi čiji apetit raste sa stresom.

Pojačano znojenje zbog vežbanja

Redovno vežbanje je odlično, ali može doprineti i žudnji za slanom hranom. Naime, natrijum je elektrolit koji izlazi iz tela i koji gubimo kad se znojimo. Ako ste mnogo vežbali i preterano se znojili, normalno je da žudite za više soli kako biste nadoknadili izgubljeni natrijum.

Umorni postajemo gladniji

Kada smo neispavani, apetit nam može biti nezasitan, a sposobnost da zanemarite neku želju postaje slabija.

Profimedia
 

Nedostatak sna može da utiče na glad, stres i hormone, što može povećati i želju za solju. Ako se ne odmarate dovoljno, verovatno imate veći apetit i manje samokontrole.

Potrebu za tečnošću zamenjujete za glad

Da li pijete dovoljno vode i jedete li dovoljno hrane pune vode, poput voća i povrća? Kad smo na rivici dehidracije pojačava se naša želja za natrijumom, a lako je zameniti glad i žeđ. Dehidracija takođe može uzrokovati neravnotežu elektrolita, slično znojenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike