Zanimljive činjenice: Sedam stvari koje vaše telo možda krije od vas

14.06.2022

04:29

0

Autor: D. R.

Recimo, da li ste znali da se 95 odsto zaliha hormona sreće u telu zapravo proizvodi u crevima?

Zanimljive činjenice: Sedam stvari koje vaše telo možda krije od vas
szabolcs-toth-0U41Mg8Q_HU-unsplash (1) - Copyright Unsplash

Nauka nas je naučila da postoje mnogi aspekti našeg tela koje još uvek ne shvatamo u potpunosti.

Ljudsko telo je složena mašina i može biti izuzetno teško dokučiti sve njegove tajne.

Istraživači su pokušali da zagrebu površinu mnogih pitanja, ali su to učinili uzalud. Na primer, svest i dalje ostaje misterija.

Dok naučna zajednica još proučava ovu temu, evo nekoliko fascinantnih činjenica koje vaše telo čuva u tajnosti.

"Bright Side" je nabrojao neke od najneverovatnijih činjenica o ljudskom telu, a vi čitajte i uživajte.

1. Vaša koža izgleda drugačije pod crnim svetlom

Imate, recimo, pege koje su vidljive samo pod crnim svetlom. Izlaganje kože crnom svetlu, poznatom i kao Vudovo svetlo, može se koristiti za otkrivanje bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, kao i nepravilnosti u pigmentaciji kože.

Pod Vudovom lampom, zdrava koža blista bez sjaja. Može pokazati bele mrlje kada je koža debela, žute mrlje gde je koža masna i ljubičaste mrlje gde je koža suva.

2. Vaš mozak se "zaledi" kada otkrije nagli pad temperature 

Kad god dođe do pada temperature na nepcu, mozak kreće u akciju da spreči smrzavanje do smrti. Drugim rečima, mozak će povećati krvni pritisak u pokušaju da kaže osobi da uspori. Ovo stanje se naziva glavobolja od sladoleda. I to je nešto na šta svi treba da pazimo tokom letnjih dana.

Pixabay
 

3. Stres može bukvalno da promeni oblik vašeg srca

Ovo može zvučati kao kliše, ali stres može bukvalno da promeni oblik vašeg srca. Takotsubo sindrom je stanje koje uzrokuje da leva komora menja oblik i ne uspeva da pravilno pumpa krv. Tokom kratkotrajnog stresa, dva molekula za koje se zna da se oslobađaju tokom stresa i depresije mogu uticati na aktivnost ćelija srčanog mišića, što dovodi do privremenog otkazivanja. Srećom, upravljanje stresom i praktikovanje tehnika disanja i meditacije izleče ovo stanje bez potrebe za lekovima.

4. Ples povećava snagu vašeg mozga i belu masu

Bela masa je tkivo koje povezuje neurone zajedno, omogućavajući komunikaciju između različitih regija sive mase i između sive mase i ostatka tela. Kako starimo, naša bela masa se razgrađuje, što dovodi do simptoma poput gubitka pamćenja i poteškoća u rešavanju problema. Ali istraživanja su pokazala da ples povećava belu masu u mozgu, što povećava kognitivne funkcije i održava mozak u formi. I naravno, teško je biti nesrećan kada plešete. Dakle, to je vin-vin situacija.

Unsplash
 

5. Bakterije u crevima mogu uticati na vaše raspoloženje

Ljudski mikrobiom, takođe poznat kao crevna sredina, je ekosistem napravljen od različitih bakterija koje su zajedno evoluirale sa ljudima kako bi koristile i domaćinu i bakterijama. Neke bakterije utiču na ljudsku psihu jer sadrže veliki broj hemikalija koje naši neuroni koriste za komunikaciju i regulaciju raspoloženja, poput dopamina i serotonina. Govoreći o tome, 95 odsto zaliha serotonina u telu se proizvodi u crevima.

6. Vaš mozak je manji od mozga vaših predaka

Mozak je sada manji nego što je bio pre 3.000 godina. Pre nego što pretpostavite da je ovo loša vest, zapamtite da postoji korelacija između tela i veličine mozga. Dakle, kako se telo smanjivalo, tako se smanjivao i mozak. Juval Noa Harari je na sjajan način objasnio ovaj fenomen: „Daš malo, a nešto uzmeš." Zbog naših razvijenih kognitivnih sposobnosti i sposobnosti planiranja, ljudskim bićima više nisu potrebna veća tela.

Profimedia
 

7. Vaš mozak iskrivljuje vaša sećanja

Svi imamo tog prijatelja koji svaki put priča istu priču sa različitim detaljima. Razlog zašto to radi je taj što se sećanje poigrava sa njim. Često razmišljamo o svom mozgu kao o mašini koja čuva i raspoređuje naša sećanja za nas, poput kamere ili kasetofona. Dok su u stvarnosti mnoge studije zaključile da su sećanja, čak i naša najdraža, savitljiva i pogrešiva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike