Sedite u toplom prostoru, ni napolju nije hladno, a tresete se: Zašto se smrzavamo kad radimo od kuće?

05.05.2022

04:35

0

Da li se i vama čini da vam je hladnije ovoga jutra?

Sedite u toplom prostoru, ni napolju nije hladno, a tresete se: Zašto se smrzavamo kad radimo od kuće?
profimedia-0658004980 - Copyright Profimedia

Temperatura u sobi može biti savršena, ali vama se često čini da vam je hladno i da se smrzavate kad radite od kuće.

Pošto ste najpre „odšetali“ od kuhinjskog stola za kojim ste doručkovali do radnog stola, vaša stopala i dlanovi biće naročito hladni nakon sat ili dva rada. Zašto je to tako?

Agencija DPA pitala je nemačkog profesora fiziologije Ralfa Brandesa šta se događa kad je našem telu hladno iako se nalazimo u toploj prostoriji. I kako možemo da povratimo unutrašnju toplinu? Zašto nam tako brzo postaje hladno kad radimo od kuće?

– Zato što su udaljenosti (koje prevaljujemo) kratke, ne krećemo se i ceo dan sedimo. Ako se ne krećemo, srce tera manje krvi u ruke i u noge. Tamo stiže manje tople krvi i polako se hladimo – kaže Brandes.

Kada se temperatura spusti, telo pre svega nastoji da zadrži toplinu u svom središtu, dok ekstremiteti nisu toliko važni za preživljavanje. Zato se uglavnom suočavamo sa hladnim stopalima i dlanovima. A jednom kad postanu hladni, teško ih je ponovno zagrejati.

Pexels
 
Šta može da pomogne protiv osećaja hladnoće?

– Pokrenite svoju cirkulaciju i ubrzajte svoje srce na više od 100 otkucaja u minutu. To, npr., možete postići skakanjem. Koristite svoje mišiće, znojite se. To vas zagrejava – nastavlja Brandes.

Može pomoći i da se zagrejete spolja, tako da se istuširate vrućom vodom ili da pijete vreli čaj. Alkohol takođe pomaže, ima sličan učinak poput sporta i proširuje krvne sudove.

Čarape ili pokrivač, s druge strane, gotovo uopšte ne poboljšavaju situaciju. Barem ne ako vam je već hladno. Isto vredi i za pokretanje dlanova i stopala.

Profimedia
 
Kako izgleda optimalna strategija protiv hladnoće?

– Izbegavajte promaju na radnom mestu. Promaja je uvek kod prozora, bez obzira na to koliko je dobra izolacija. Ako radite u podrumu, trebalo bi da znate da je onde veća vlažnost, zbog koje je i veća verovatnoća da će vam biti hladno – ističe profesor fiziologije.

Podizanje temperature u sobi za nekoliko Celzijusovih stepeni takođe ne pomaže mnogo. Kako biste u potpunosti izbegli osećaj hladnoće, morali biste temperaturu podići na 29 ili 30 Celzijusovih stepeni. Ali to ne pomaže jer nas tako visoke temperature umore – temperatura od 21 stepen je uglavnom dovoljna, a nakon 25 nastupa umor.

Ukoliko su temperatura i vlažnost na vašem radnom mestu optimalni, onda morate osigurati da vam je toplo u potpunosti. Po pravilu, ustanite svakih sat vremena i hodajte dva ili tri minuta. Skačite malo. Povremeno popijte topli čaj ili toplom vodom operite stopala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike