Fenomen dečije amnezije: Stručnjaci razjasnili zašto ne pamtimo ništa pre četvrte godine

02.11.2020

18:20 >> 15:25

0

Više razloga utiče na nemogućnost stvaranja validnih uspomena

Fenomen dečije amnezije: Stručnjaci razjasnili zašto ne pamtimo ništa pre četvrte godine
Copyright Pixabay
Naš karakter i brojne osobine oblikuju se u najranijem detinjstvu, a zapravo malo ljudi ima bilo kakva sećanja iz prvih godina života. Naime kako odrastamo, zaboravljamo ljude, događaje i mesta s kojima smo se u detinjstvu susretali, a razlog tome je fenomen nazvan dečija amnezija, piše portal Bright Side.
Reč je o nesposobnosti odraslih da se prisete detalja ili celih događaja koji su im se dogodili pre četvrte godine života, a jedna od teorija kaže kako se dečja amnezija javlja zbog nemogućnosti govora u prvim godinama života.
Većinu uspomena mi ćemo opisati rečima i tako zapamtiti. No budući da malo dete smisleno ne priča negde do druge godine života, nije u stanju ni da stvori pravo sećanje.
Osim ovog, neka istraživanja tvrde i da deo razloga za amneziju leži u razvoju našeg mozga koji, dok je zauzet sa stvaranjem novih stanica ne pohranjuje dugoročne uspomene, te još nema takozvano “epizodno pamćenje.” Zbog toga često imamo opšte uspomene na rano detinjstvo, npr. na park u koji smo često išli, ali se nećemo sećati mnogih detalja.

Pixabay

Naši roditelji, takođe, utiču na način na koji se prisećamo određenih događaja. Jedno istraživanje tako pokazuje da se deca različito sećaju istog događaja nakon što su o njemu razgovarali s roditeljima, pa im treba pomagati da zadrže što više dobih sećanja i da ih pravilno sebi protumače.
Saznaj više:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Večernji.hr

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike