Ovi napici pobeđuju prolećni umor: Vratiće vam energiju i osetićete se preporođeno

16.04.2022

04:50

0

Naš organizam i te kako oseti prelazak iz zimske u prolećnu sezonu

Ovi napici pobeđuju prolećni umor: Vratiće vam energiju i osetićete se preporođeno
nathan-dumlao-6psAIYJjbfU-unsplash - Copyright Unsplash

Zvanična medicina poznaje i priznaje simptome prolećnog umora i važno je znati da se ovo stanje ne smatra bolešću niti nekim ozbiljnim poremećajem. Ova pojava je sve češća i sasvim je normalna.

Promene se javljaju naglo, specijalno ih osećaju meteropate, a vrlo često do te mere remete svakodnevno funkcionisanje da poželite da prespavate i dan i noć.

Jedan od uzroka ovoj pojavi je zimski način ishrane, smanjeni nivo hormona sreće – seratonina i nedostatak sunčeve svetlosti tokom zimskih meseci.

Pixabay
 

U proleće zbog viših temperatura krvni sudovi se šire, što za posledicu ima pad krvnog pritiska. Jedan od uzroka prolećnog umora je i manjak vitamina C, kojim je često siromašna ishrana tokom zime, te već u prvim danima kada osetite simptome umora počnite sa pojačanim uzimanjem ovog vitamina.

Takođe, dolaskom proleća i pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, mnogima se poremeti bioritam, i tada se ispoljavaju simptomi prolećnog umora.

Simptomi prolećnog umora su - nemiran san, malaksalost, razdražljivost, glavobolja, manjak koncentracije pad imuniteta, gubitak apetita, usporeno varenje, usporeni refleksi.

Pexels
 

Kako bismo pomogli svom telu da se lakše izbori sa ovim promenama, neophodno je da pojačamo vreme provedeno na svežem vazduhu i jedemo što više zdravih namirnica.

Kako bismo vam pomogli, pred vama su recepti za dva odlična napitka koja će vas preporoditi.

Za pripremu prvog napitka potrebni su vam 1 limun, 500 ml vode za piće, 1 štapić cimeta, malo ljute papričice ili čilija.

Cimet će, pored toga što doprinosi ravnoteži šećera u krvi, poslužiti i kao zaslađivač, dok ljuta papričica podstiće zagrevanje tela pored osećaja kisleosti omogućiće vam osećaj topline, te ubrzati process detoksikacije i izbacivanja štetnih toksina.

Drugi napitak nazivaju i eliksirom jer će vam pomoći da unesete dovoljne količine gvožđa, C vitamina i drugih mikronutrijenata.

Unsplash
 

Pripremićete ga vrlo jednostvano - u sokovnik ubacite 4 šargarepe, 4 manje cvekle, 4 jabuke i procedite kroz gazu. Na kraju dodajte sok 1 limuna, prespite u flašu i odložite u frižider.

Svako jutro čim ustanete, popijte jednu rakijsku čašicu ovog eliksira i svi simptomi će vam nestati, a verovatno će vam se poboljšati i opšte zdravstveno stanje.

Iako nam limun služi kao konzervans, ovaj napitak je najbolje popiti u narednih pet dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike