Odabrano najzdravije žestoko piće: Ovo su njegove blagodeti, a jedna će posebno obradovati žene

10.04.2022

05:05

0

Jedno je od najpopularnijih pića na svetu, a najnovija istraživanja potvrđuju da je ovo osežavajuće alkoholno piće zapravo odlično za zdravlje

Odabrano najzdravije žestoko piće: Ovo su njegove blagodeti, a jedna će posebno obradovati žene
bjarne-vijfvinkel-VIVfpC6bV9o-unsplash - Copyright Unsplash

Ukoliko i vi, kao i kraljica Elizabeta, pripadate grupi obožavaoca džina, imamo odličnu vest. Vaše najdraže alkoholno piće je zapravo odlično za zdravlje, a ako je suditi prema godinama britanske kraljice, ko smo mi da sumnjamo?

Džin je alkoholni liker koji se proizvodi destilacijom zrna bobica kleka koje su poznate još i kao smreka i borovica, a brojni nutricionisti su ih smestili na popis superhrane.

Lekovitost ove biljke je poznata od davnina, pa možemo da zaključimo da je džin lek narodne medicine. Plod kleke se koristi u evropskoj i indijskog gastronomiji, a alpski narodi su je često spajali sa kupusom i mesom i tako pravili tradicionalne specijalitete.

Bobice od kojih nastaje džin pomažu kod oteklina, astme, kašlja, virusnih infekcija, čuvaju probavni sistem, podstiču znojenje i čiste krv i jetru. A koje sve dobrobiti džin pruža vašem zdravlju?

1. Džin pomaže kod kašlja

Bobice kleke, odnosno smreke, sadrže eterična ulja koja džinu daju glatkoću. Ista tekstura pomaže kod prehlade, gripa i kašlja. Važno je samo da džin ne držite u frižideru, jer hladnoća ubija miris i korisne učinke ulja. Bobice u džinu deluju kao prirodni lek koji sadrži antioksidanse i antigljivična svojstva. Ako u džin ubacite malo đumbira, dobićete tradicionalni holandski lek za kašalj.

Profimedia
 

2. Dobar je za kosu, kožu i nokte

Antioksidansi u bobičastom voću pomažu kod zdravijeg izgleda kože. Bobice kleke imaju regenerativnu funkciju, pa pozitivno utiču na kosu, kožu i nokte. Eterično ulje se koristi protiv peruti i za podsticanje rasta kose, a posebno je dobro za kožu lica, jer sužava bore. Malo ulja možete dodati u losion za telo, piling ili masku.

3. Ublažava menstrualne bolove

Bobice kleke, pa tako i džin, odlični su za žensko zdravlje. Narodna medicina govori da je ”supa od džina” izvrsna za lečenje zaraznih i upalnih procesa u karlici. Zbog svoje sposobnosti regulacije hormonalnog nivoa, džin može ublažiti menstrualne bolove, čestu muku velikog broja žena. Takođe, reproduktivni procesi koje džin može da pokrene povećavaju libido i usporavaju starenje.

Pexels
 

4. Džin može produžiti životni vek

Džin pomaže u boljoj cirkulaciji krvi, a to je ključno za duži život. Flavonoidi koje sadrži džin smanjuju broj kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, piše u Nacionalnoj medicinskoj knjižici SAD-a.

5. Pomaže kod nadutosti

Kao što smo već spomenuli, bobice kleka su jedan od najboljih prirodnih diuretika, pa džin može da pomogne kod nadutosti i infekcija mokraćnog sistema. Džin će nas više puta naterati da odemo do toaleta, a često mokrenje pomaže da izbacimo toksine iz tela i tako ostanemo zdravi.

Živeli!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike