Škrgutanje zubima: Najčešći uzrok je stres, evo kako možete prestati s ovom navikom u snu

03.02.2022

05:31

0

Da li ste ikada iskusili bolnu vilicu ili glavobolju kada ustanete ujutru iz kreveta? Ili ste možda primetili da su vam usta stisnuta tokom dana?

Škrgutanje zubima: Najčešći uzrok je stres, evo kako možete prestati s ovom navikom u snu
Bruksizam - Copyright Profimedia

Možda patite od bruksizma, stanja u kom ljudi stiskaju zube tokom dana ili ih grickaju noću – takođe poznato kao bruksizam u snu.

Bruksizam može dovesti do bolnih i zategnutih mišića vilice i glavobolje, posebno oko slepoočnica, a u težim slučajevima može oštetiti vaše zube.

Šanse za razvoj bruksizma (snažno škripanje i stiskanje zubima noću dok spavamo) mogu povećati navike kao što su pušenje, pijenje alkohola ili čak i previše kafe, ali osnovni krivci su stres i teskoba.

Pixabay
 

- Bruksizam je uglavnom povezan sa stresom. Stres može uzrokovati stalnu brigu i razmišljanje, što može uticati na telo i uzrokovati škrgutanje zubima dok spavate - rekao je Pajal Bala, stomatolog.

Celodnevno škrgutanje zubima može negativno da utiče na celokupno zdravlje.

- Dugotrajno škrgutanje zubima može istrošiti caklinu na zubu i površini zuba, što bi moglo dovesti do povećane osetljivosti i oštećenja zuba - objašnjava Pajal.

Kako prestati škrgutati zubima?

Otkrijte osnovni uzrok

Kao što smo već rekli, bruksizam je obično uzrokovan stresom ili teskobom, stoga je važno da pronađete koren problema – kako biste mogli da ga rešite.

Isprobajte vežbe opuštanja mišića

Druga je mogućnost isprobati vežbe opuštanja mišića, koje mogu da budu posebno korisne ako tokom dana škripite zubima.

- Dakle, određeni pokreti usta i vilice i vežbe koje treba raditi pre spavanja kako bi se vilica opustila, mogu da budu od pomoći - napominje stomatolog.

Nosite štitnik za zube dok spavate

Štitnici za zube, tzv. folije štite vaše zube od preteranog stiskanja ili škrgutanja. One će takođe uspeti da smanje bol koji osetite sledećeg jutra, kao i da spreče buduće oštećenje zuba.

Profimedia
 

Poboljšajte higijenu sna

Konačno, bruksizam bi mogao biti simptom loše kvalitete sna.

- Ako provodite puno vremena ispred ekrana neposredno pre spavanja, to bi podsvesno moglo da šteti kvalitetu sna što dovodi do škrgutanja zubima. Pokušajte da iskoristite nekoliko sati pre spavanja da se opustite, okupate, pročitate knjigu - dodaje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: metro.co.uk

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike