Želite da prestanete da pijete kafu? Nije dobra ideja da to učinite naglo

28.01.2022

05:40

0

Nakon određenog vremena postajemo zavisni od kafe, a naglo prekidanje ove navike može izazvati neke neprijatne simptome

Želite da prestanete da pijete kafu? Nije dobra ideja da to učinite naglo
Copyright Profimedia

Mnogi od nas započinju dan šoljom mirisne kafice. Ona nas razbuđuje, podiže energiju, poboljšava koncentraciju i raspoloženje. Takođe, bogata je antioksidansima, a neka istraživanja su čak pokazala da kafa povoljno utiče na sprečavanje teških bolesti poput raka dojke i Parkinsonove bolesti.

Pored brojnih benefita, kafa, odnosno kofein izaziva i zavisnost, zbog čega se mnogi odlučuju da prestanu sa konzumiranjem ovog napitka.

Međutim, ako prestanete da pijete kafu "preko noći", možete osetiti određene simptome koji prate odvikavanja od kofeina.

Pexels
 

Kad telo naglo izbaci kofein, mogu se javiti glavobolje. Ako ste se ikada probudili sa strašnom glavoboljom, verovatno znate da šolja tople, jake kafe može da učini da ovaj bol nestane. To se dešava zato što kafa sužava krvne sudove u vašem mozgu. Kada iznenada odlučite da izbacite kafu iz ishrane, ona izaziva otvaranje krvnih sudova, što povećava protok krvi u mozgu. Vaše telo može da reaguje na ovu iznenadnu promenu u protoku krvi bolnim glavoboljama koje će trajati dok se mozak prilagođava povećanom protoku krvi.

Mogu se javi vrtoglavice, u tom slučaju sedite ili lezite. Ovaj simptom može potrajati par dana, jednostavno dok vam se organizam navikne na promenu.

Koliko god zvučalo kontradiktorno, odustajanje od kafe zapravo vas može učiniti još nervoznijim. Iako kofein može uzrokovati da se osećate nervozno, vaše telo postaje mentalno i fizički zavisno od njega. Ako iznenada prekinete kafu, možete se osećati uznemireno i pod stresom.

Pored toga, naglo smanjenje kofeina može da rezultira poteškoćama u koncentraciji. Kofein povećava nivo adrenalina, izazivajući porast krvnog pritiska i takođe stimulišući mozak. Savet je da se naizmenično pije obična i kafa bez kofeina, sve dok se postepeno ne pređe potpuno na kafu bez kofeina.

Unsplash
 

Poznato je da je kafa diuretik, što znači da omogućava što bolju "prohodnost" vaših creva, pa logično ako prestanete da je pijete možete očekivati probleme sa probavom.

Umerene količine kafe mogu da doprinesu očuvanju zdravlja mozga, dok s druge strane preterano konzumiranje kafe i te kako šteti.

Bolje je postepeno smanjivati količinu kafe koju pijete dnevno i dajte sebi vremena da se prilagodite promenama.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike