Geniji nadahnjuju genije: Moda inspirisana umetničkim delima

25.09.2021

14:20

0

Brojna velika dizajnerska imena inspiraciju za svoje radove pronašla su u opusima proslavljenih umetnika

Geniji nadahnjuju genije: Moda inspirisana umetničkim delima
Copyright Profimedia

Kada se američka glumica Zendeja pojavila na crvenom tepihu 78. filmskog festivala u Veneciji mnogi su je poistovetili sa grčkom boginjom. Ova asocijacija umnogome je podstaknuta odabranom kreacijom. Bež kožna haljina francuske luksuzne kuće "Balmain", osim uzdaha modnih znalaca, pobudila je u posmatraču utisak oživljenja antičkih skulptura, poput Venera Miloske ili Nike sa Samotrake.

 

Koketiranje s umetničkim pravcima

Ovo je tek jedna paralela sa antičkom umetnošću, ali pojedine kreacije su zaista predstavljale i istinsku spregu modnog i artističkog sveta. Italijanska modna kuća "Dolce&Gabbana" nadaleko je poznata po svom koketiranju s različitim umetničkim pravcima pa su tako kreatori inspiraciju za svoje radove pronašli u nizu umetničkih epoha, pritom posebno gajeći ljubav prema baroknom slikarstvu.

 

I nisu jedini! Kristijan Dior je još 1948. godine inspiraciju za svoje talente pronašao u impresionističkim delima, dok je Kristobal Balensijaga ideje crpeo iz španske renesanse. Futurističke ideje veoma su uticale na ono što danas percipiramo kao klasične komade "Missoni" stila, a očaravajući simbolizam interpretiran je u brojnim savremenim kolekcijama, uključujući i onoj koju je u čast velikog austrijskog umetnika Gustava Klimta 2003. godine priredio neprežaljeni Aleksandar Mekvin.

 

Moć jednog dela

I dok pojedini kreatori inspiraciju pronalaze u umetničkim pravcima ili celokupnom radu pojedinih umetnika, drugi kreatorsku viziju vide u jednom jedinom delu. Upravo je to bilo slučaj s britanskom dizajnerkom Stelom Mekartni koju je toliko zadivio rad Džordža Stabsa da mu je posvetila cielu kolekciju.

Kada bi se raspravljalo o delu koje je imalo najveći uticaj na kreatore, bez obzira spadaju li njihova dela u sekcije visoke ili ulične mode, titula bi zasigurno otišla u ruke Mona Lise, tajanstvene dame koju je početkom 16. veka naslikao Leonardo da Vinči. Pored toga što je najpoznatija, Mona Lisa je takođe jedno od najkopiranijih i reinterpretiranih dela. Replike Mona Lise su rađene još za vreme Leonardovog života, a u narednim vekovima su se umetnici rado vraćali ovom motivu i prilagođavali ga sopstvenoj estetici.

Osim u galerijama i na društvenim događanjima, motiv moderne Mona Lise je brzo našao svoje mesto i na modnim pistama. Tako je u modnom svetu posebno odeknula kolekcija modnih dodataka koju je u saradnji s Luj Vitonom 2017. godine kreirao ekscentrični umetnik Džef Kuns.

Haljina koja je ušla u anale

Prisećanje na modne kreacije koje su uvelike bile inspirirane umetničkim delima nezamislivo je bez haljine koja je i sama postala muzejski primerak. Reč je o Mondrijan haljini, kreaciji francuskog dizajnera Iv Sen Lorana koja je bila inspirirana delima holandskog slikara Pita Mondrijana.

 

Apstraktne geometrijske forme izvedene u osnovnim bojama prenesene su na jednostavne koktel-haljine, a rezultat je kolekcija od šest komada koja se upisala u anale modne industrije. Mondrijanova haljina postala je popularna 1965. godine, nakon što se pojavila na septembarskoj naslovnici francuskog izdanja magazina Vog. Opisana je tada kao haljina sutrašnjice, a naredne dekade uspešno su potvrdile ovu pretpostavku.

Susret dvaju virtuoza

Dvadeset pet godina kasnije svetsku modnu scenu će ponovno protresti kolekcija koja je donela spoj dvaju genija, modnog virtuoza Đanija Versačea i Endija Vorhola, umetničke ikone 20. veka. Prilikom prve posete Njujorku italijanski kreator je dobio priliku da upozna američkog umetnika, a slučajno poznanstvo se pretvorilo u dugogodišnje prijateljstvo.

Istorijska kolekcija iz 1991. inspirirana pop-artom lansirana je četiri godine nakon Vorholove smrti, a donela je savršen spoj njihova dva sveta. Pop kultura i pop art spojeni su u životopisne eklektične modne komade te su postavili sjajne temelje onoga što će u modnoj istoriji ostati zapamćeno kao Versače stil.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Versace (@versace)

Dva lica umetničkih saradnji

Saradnje velikih imena iz sveta mode i umetnosti nisu ni novina ni nepoznanica. Francuska kreatorka Elza Šiapareli blisko je sarađivala s ključnim predstavnicima nadrealizma, uključujući Marsela Dišan, Mena Reja i Salvadora Dalija. Upravo je s Dalijem 1938. godine kreirala haljinu koja je nadrealističku težnju za bizarnost sjajno spojila s elegantnom večernjom toaletom.

 

Sprega umetnosti i mode poslednjih 20 godina izraženija nego ikad, ali treba naglasiti kako je ona prvenstveno poslovnog karaktera. Takođe, saradnje sa savremenim umetnicima nisu rezervirane samo za prestižne modne kuće, već i vodeće brendove ulične mode. Reč je o saradnjama koje uspešno privuku publiku, ali lišene su šireg modnog uticaja.

Ipak, to je pošlo za rukom saradnji francuske modne kuće Luj Viton i japanskog umetnik Takašija Murakamija. Za nju je zaslužan Mark Džejkobs, tadašnji kreativni direktor ove prestižne modne kuće, koji je vizualnog umetnika zamolio da redizajnira klasični "LV" logo.

Profimedia
 

Saradnja iz 2003. godine je rezultirala jednom od najuspješnijih kolekcija u istoriji ovog brenda, a kultni status potvrdio je i podatak da je umetnik spomenuti logo uvrstio i u vlastite likovne radove, piše miss7.24sata.hr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike