Jovanka Broz bila je ikona jugoslovenske mode, a od jednog stilskog pravila nije odustajala (FOTO)

08.09.2021

13:55 >> 14:12

0

Autor: Z. A.

Kombinovala je jugoslovensku modnu industriju, zanatske proizvode i komade najvećih svetskih modnih kuća

Jovanka Broz bila je ikona jugoslovenske mode, a od jednog stilskog pravila nije odustajala (FOTO)
Copyright Profimedia

Ove jeseni gledaćemo seriju „Jovanka Broz i tajne službe“, o pokojnoj supruzi pokojnog doživotnog predsednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. Prvu damu ex YU glumiće Snežana Savić, a mi ćemo se na ovom mestu osvrnuti na segment po kom će ostati zapamćena.

Jovanka je pažnju javnosti između ostalog privlačila i svojim načinom odevanja. Stil jugoslovenske prve dame bio je prepoznatljiv i najbolje se može okarakterisati kao minimalistički, jednostavan i sveden, a ona ga je gradila držeći se uvek nekoliko nepisanih pravila i poštujući vrhovno stilsko pravilo: ne mariti za modne trendove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovanka Broz (@jovankabrozofficial)

U vreme Jugoslavije moda je mnogo više nego danas bila simbol identiteta i autentičnosti, ali i sredstvo uspostavljanja socijalnih razlika. Odevanje je tada zahtevalo maštu, kreativnost i snalaženje na oskudnom modnom tržištu. I to je imalo svoju čar, a Jovanka snažno mesto u svesti Jugoslovenki kada se pomenu moda i stil.

čitajte još i ovo

Budući da se modna industrija šezdesetih godina 20. veka tek razvijala,  odevanje Jovanke Broz se može definisati kao visoka moda, budući da je jugoslovenska prva dama poručivala odeću po meri direktno od kreatora, od kojih su se isticali Mirjana Marić, Aleksandar Joksimović, zagrebački Modni studio Žiži Jelek, ali i u to vreme čuveni „Dior“ i „Balman“.

Profimedia

Od druge polovine šezdesetih, kad dolazi do razvijanja modnog dizajna nekadašnje Jugoslavije, Jovanka Broz postaje redovna gošća na beogradskim sajmovima mode, a za strane posetioce je često i sama priređivala revije domaćih kolekcija, najčešće u prostorijama nekadašnjeg „Jugoeksporta“. U okviru ovih manifestacija, prva dama Jugoslavije je organizovala i revije u čast najviših državnih zvaničnika i njihovih supruga.

Tako je Jovanka organizovala i revije za ženu predsednika Republike Portugala Mariju Estelu da Kosta Gomes u oktobru 1975, dansku princezu Benediktu i princa Riharda u novembru 1975, ali i suprugu predsednika Francuske Valeri Žiskar d’Esten 1976. godine.

Sofija Loren na Brionima
Profimedia

Nekoliko puta bi oblačila iste komade

Prema etnografskim izvorima, Jovankini prohtevi za odećom bili su skromni, do te mere da je često po nekoliko puta oblačila istu odeću, i time prkosila trendovima i samoj ideji mode koja uvek teži imeprativu novog. Neki izvori svedoče i da je Jovanka Broz često prepravljala odeću i nakit.

Minimalizam i jednostavnost

Profimedia

Ono po čemu je ikona jugoslovenske mode bila prepoznatljiva jeste stil koji se najbolje može okarakterisati kao minimalistički, s nepisanim pravilom koje je diktiralo jednostavnost krojeva, sveden, elegantan nakit i jednostavne frizure.

Kroj i kontrasti

Kao i u svakom odevanju političke i društvene elite, postojala je jasna razlika između odeće za dan i večernje odeće.

Za dnevnu odeću Jovanka je najčešće birala pažljivo skrojene i strukirane kostime od štofa, svile, a ponekad i „Šanelove“ kostime. U njenom garderoberu večernjih toaleta često su se mogli naći i komadi od svile i lana, najčešće svetlih boja i često s kontrastnim detaljima, iako je volela da ponese i ljubičastu i tamnozelenu boju.

Josip Broz Tito i Jovanka Broz poseta predsedniku Kenediju u SAD, oktobar 1963. Promo/Muzej Jugoslavije

Od „Balmana“ i „Diora“ do Glogovca iz Kneza

Komadi modnih magnata poput „Balmana“, „Balensijage“ i „Diora“ bili su deo njenih kolekcija, pa je  ostala prepoznatljva i po „Balmanovom“ mantilu. Za obuću je uglavnom birala jednostavne salonke, „Balmanove“ potpetice ili one iz domaćih zanatskih radnji. Čitav izgled upotpunjavale su pretežno kožne tašne u životinjskim desenima i damski šeširi u raznim krojevima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovanka Broz (@jovankabrozofficial)

Prema jednom etnografskom izvoru, obuću za Jovanku Broz prvo je izrađivao privatni obućar Glogovac, koji je imao radnju u pasažu u Knez Mihailovoj ulici neposredno pored prodavnice obuće „Petar Velebit“. Nakon razgovora rukovodilaca fabrike obuće „Petar Velebit” s njenim ađutantom, majorom Lukom Perišićem, i njegove posete fabrici, „Petar Velebit” je preuzeo izradu svih cipela za nju, a u istoj fabrici je rađena i obuća za Josipa Broza.

Foto:Muzej istorije Jugoslavije

Diskretni šarm elegancije

Ono što pada u prvi plan kada je Jovanka u pitanju jeste njeno pravilo nestriktnog pridržavanja modnih trendova i fokusiranje na diskreciju, jednostavnost i eleganciju, bez upuštanja u razne forme eksperimentisanja kako sa odevanjem tako i sa frizurama i telom. Tako možemo zapaziti da matrona jugoslovenskog stila nije menjala frizuru, a nije se ni farbala sve dok nije počela da sedi.

Po svemu sudeći, njena odeća je bila mešavina jugoslovenske modne industrije, zanatske proizvodnje, ali i najvećih svetskih modnih kuća.

Profimedia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovanka Broz (@jovankabrozofficial)

čitajte još i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike