Panika u modnoj industriji: Da li je mikroorganizam ubio štikle?

13.02.2021

18:19 >> 15:20

0

Autor: Z. A.

Prodaja cipela na štiklu opala je za čak 71 odsto u 2020, svi se pitaju da li su štikle otišle u istoriju

Panika u modnoj industriji: Da li je mikroorganizam ubio štikle?
Copyright Instagram: @manoloblahnik

Primetili ste sigurno da su svi proizvođači obuće za ovu godinu napravili udobne i komforne kolekcije. U prvom planu su patike, baletanke i mokasine, debeli đonovi, rečju – udobnost. Povrh svega, sva moderna obuća je ravna.

Sve to, tvrdi časopis „Instyle“, ima veze sa jednim: pandemijom i činjenicom da manje izlazimo i radimo od kuće, odnosno nosimo odeću i obuću koja nam je udobna. Stoga ne čudi da je prodaja cipela na štiklu samo tokom prošle godine opala za neverovatnih 71 odsto. Toliki pad za samo godinu dana nije zabeležen otkako su se pojavile stileto štikle.

možda će vas i ovo zanimati

Udobnost na prvom mestu

Da interesovanje za visoke potpetice opada, bilo je primetno i pre nego što je koronavirus promenio svet. Umesto mode ili lepote, žene su u poslednje tri godine počele da biraju cipele po tome koliko su udobne.

Analitičari su za „Bloobmerg“ procenili da industrija štikli verovatno neće moći da se oporavi od ovog udara. Već u 2019. godini je prodaja pala za 12 odsto. Na taj pad nadovezale su se, prošle godine, istinski važne promene: prodaja ravnih cipela se udvostručila.

Plastično, to znači da ako se u nekoj radnji u 2018. godini prodalo 100 pari štikli, prošle godine prodato je svega 25 pari.

Kada je reč o brendovima, u poslednje dve godine najveće zarade su ostvarili „Dr. Martens“, „Crocs“, „Uggs“ i „Birkenstock“. A to je opet – ravna obuća.

Da li je štiklama odzvonilo

Ako pogledamo trendove za ovu godinu, štikle uopšte nisu moderne. Ovog proleća nosićemo džombaste patike ili mokasine sa debelim đonom. Dizajneri nam preporučuju da ponesemo sandale sa četvrtastim prstima i tankim kaiševima. Jedini izuzetak su bele duboke čizme na četvrtastu štiklu iz kojih ćemo izaći već u aprilu. Čak ni platforme više nisu u modi.

Ono što stiliste plaši više nego pandemija jeste promena u načinu razmišljanja žena. Da se danas snima „Seks i grad“, Keri Bredšo bi verovatno nosila patike sa cirkonima. Teško da bi ijedna mlada Njujorčanka danas pristala na žuljeve i neudobnost zbog ekstremno visokih „manolica“.

Ipak, u najvećim modnim kućama veruju da vreme za doterivanje tek predstoji. Stilisti očekuju da žene, kojima je dosta bilo sedenja i rada od kuće, požele da na sebe stave malo boje i da se doteraju, pa makar i za kratku šetnju gradom. Da li će to vratiti štikle na modni presto, ostaje da se vidi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike