Od svih rasa belci najbrže sede: Neke nepoznate činjenice o sedoj kosi

07.06.2021

11:20 >> 11:42

0

Polovina svetske populacije do 50. godine života ima oko 50 odsto sede kose

Od svih rasa belci najbrže sede: Neke nepoznate činjenice o sedoj kosi
Copyright Džordž Kluni Profimedia

Dok je kod muškaraca privlačna i ne oduzima im na lepoti i šarmu, žene na prvu sedu dlaku dobijaju nervni slom, a onda se do kraja života trude da ih što bolje kamufliraju.

Nekoliko faktora utiče na to da kosa počne da sedi. Genetika i starost su ključni, ali je dokazano da i stres mnogo utiče na pojavu sedih dlaka.

Stalna izloženost stresu može da ošteti DNK koji utiče na delovanje ćelija zaduženih za proizvodnju pigmenta.

A kosa sedi jer s godinama telo prestane da proizvodi melanin i kosa postaje siva, srebrnkasta ili bela.

Evo još nekih činjenica o sedoj kosi:

-Pojava prvih sedih određena je genetikom, ali i dobi. Seda kosa posledica je starenja, a njena tekstura se s godinama menja kao i tekstura kože. Stručnjaci te promene nazivaju pravilom 50-50-50. Polovina svetske populacije do 50. godine života ima oko 50 odsto sede kose.

Profimedia

-Belci brže sede nego bilo koja druga rasa. Nakon belaca najbrže sedi žuta rasa, tek onda crna. Stručnjaci još nisu utvrdili zašto je to tako.

-Osim genetike i starosti, kosa sedi i zbog stresa. Stalna izloženost stresu može da ošteti DNK koji utiče na delovanje ćelija zaduženih za proizvodnju pigmenta. To je najvidljivije tokom bolesti kada pacijenti mogu da osede skoro preko noći. Takođe, zbog pretrpljenog stresa nakon hemoterapije može se dogoditi i da vam poraste kosa totalno drugačije boje.

-Životni stil takođe utiče na pojavu sedih vlasi, naročito pušenje. Toksične hemikalije iz dima oštećuju DNK kose, uzrokuju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i utiču na proizvodnju pigmenta. Osim cigareta, manjak vitamina B12 i bakra takođe može da ubrza sede vlasi. Stoga ishranu treba da obogatite šargarepom, iznutricama i tamnom čokoladom.

Instagram: @jackmartincolorist

-Ćelije kose i ćelije koje formiraju pigment rade zajedno, ali zapravo su zasebna jedinica. Tako se nezavisno jedni od drugih mogu potrošiti i podstaći razvoj sedih vlasi. Taj rad mogu poremetiti različiti spoljni uticaji, a stručnjaci veruju kako upravo stres i akumulacija vodonikovog peroksida u folikulu kose uzrokuju gubitak boje.

-Vlas kose u proseku raste tri godine i potom ispada kako bi napravila mesta novoj. S godinama nove vlasi koje ih nadomeste su već sede. Kosa ne postaje seda, već je u korenu bela. Svaki put kad se kosa obnavlja, menjaju se i ćelije koje stvaraju pigment, a taj proces s godinama postaje sve teži, pa one jednostavno ostanu bele.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike