Večni stil Odri Hepbern definisalo je 11 odevnih komada i dodataka

10.06.2021

14:20 >> 14:22

0

Autor: Z. A.

Ona je deo modne istorije, a biće inspiracija još dugo, dugo

Večni stil Odri Hepbern definisalo je 11 odevnih komada i dodataka
Copyright Profimedia

Mnogo je opštih mesta koja se ne mogu izbeći kada je reč o stilu Odri Hepbern. Jer šta još bilo ko može reći o njenoj eleganciji, slabosti prema savršeno krojenim komadima i stilu koji inspiriše i dizajnere i obične žene.

Odri Hepbern deo je modne istorije jer se njen izgled smatra ne samo vanvremenskim već i legendarnim. Njeni stajlinzi u filmu „Doručak kod Tifanija“ i „Funny Face“ iz 1957. godine nadahnuli su hiljade devojaka širom sveta.

Novi dokumentarni film u čast Odri Hepbern ne samo da predstavlja njen zanimljiv život već pokazuje i odeću koja je jedinstvena u istoriji mode. Rezultat je dirljiv prikaz belgijske glumice, koja je tokom Drugog svetskog rata proživela teške uslove u Nemačkoj. Tvrdoglavost i urođeni talenat za glumu pomogli su joj da prikupi novac za holandski otpor nacistima, a reputacija glumice dovela ju je do preseljenja u Holivud gde je očarala milione ljudi, a lični život čuvala je u tajnosti. Za Odri moda nije bila samo estetika, već je to bio način na koji je negovala svoju dugogodišnju vezu sa dizajnerom Iberom de Živanšijem. „Moda je ušla u moj život kada sam obukla prvu haljinu Iberom de Živanšijem“, rekla je Odri Hepbern.

Njihovo blisko prijateljstvo i njena transformacija u muzu visoke mode započeli su kada je Odri nosila odeću sa potpisom dizajnera u filmu „Sabrina“ 1954. Jedan od njenih najupečatljivijih kompleta je usko odelo koje je istaklo njenu siluetu u filmu „Sabrina“, ali i bela haljina sa mašnom koju je nosila na dodeli Oskara 1975.

Izdvajamo 11 ključnih elemenata koji su odgovarali elegantnoj garderobi Odri Hepbern.

1. Traka za kosu

Traka za kosu ponovo je u trendu poslednjih godina zahvaljujući brendovima kao što su „Prada“, „Fendi“ i „Simone Rocha“. Odri Hepbern je često nosila mašne ili jednostavnu belu traku od tkanine.

2. Marama

Bez obzira na to da li je viđena na ekranu ili na ulici, Odri Hepbern je često nosila maramu. U filmovima Smešno lice i Doručak kod Tifanija ona kombinuje svoj šal sa kožnim rukavicama i tamnim naočarima.

3. Gingham pantalone

Još jedan karakterističan izgled Odri Hepbern su karirane pantalone koje je kombinovala sa jednobojnim majicama i jednostavnim baletankama. Odri je snimljena 1995. godine dok je boravila u Italiji na snimanju filma Rat i mir.

4. Baletanke

Nijedne druge cipele ne podsećaju na nju više od ravnih baletanki. Ljubav prema baletankama potiče iz njene prošlosti kao plesačice. Aukcija Christie’s otkrila je dugu baletanki u mnogo različitih boja poput svetloplave, smaragdne, zlatne, koje je kombinovala sa krop pantalonama ili suknjama.

5. Indigo farmerke

U filmu „Two for the Road“, njen izgled inspirisan je ležernim stilom šezdesetih. Crvena bluza u kombinaciji sa farmerkama i sportskom odećom, oličenje je ležernog šika.

6. Prevelika bela košulja

Iako je Odri nekada nosila usku odeću koja je isticala njenu figuru, nastavila je da nosi prevelike bele košulje koje su otkrivale bose noge.

7. Bela čipkana haljina

Odri Hepbern istakla se na crvenom tepihu na dodeli Oskara 1954. godine noseći belu čipkastu haljinu „Živanši“, sa kaišem koji joj je naglasio struk.

8. Crna haljina

Od prve scene filma „Doručak kod Tifanija“, gde Odri u crnoj haljini gleda izloge sa kroasanom u ruci utrt je put za najmoderniji komad svih godišnja doba. Crnu haljinu nosila je sa biserima, sunčanim naočarama, rukavicama.

9. Svetloružičasta mini-haljina

Na venčanju sa psihijatrom Andreom Dotijem Odri je nosila svetloružičastu mini-haljinu sa rukavima u obliku zvona koji su ličili na cveće i odgovarajuću maramu. Ova neobična venčanica ušla je u istoriju.

10. Bež total look

Tokom svog života Odri je nadograđivala svoj ormar uskim pantalonama i džemperima od kašmira. Nakon 1989. godine posvetila se ulozi ambasadora pri Unicefu, kada je njena odeća postala jednostavnija.

11. Minđuše

Narukvice, biseri i dijamanti: naušnice su bile sastavni deo svakog izgleda Odri Hepbern, a uvek je birala veliki nakit sa privescima koji je naglasio njen blistav osmeh.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: grazia.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike