„Schiaparelli“ revija podelila svet: Od čega su napravljene i šta znače glave lava, leoparda i vuka na reviji visoke mode u Parizu (FOTO)

24.01.2023

10:52

0

Autor: Z. A.

Najupečatljiviji detalji revije, životinjske glave leoparda, lava i vučice, koje prenose važnu poruku iz čuvenog dela

„Schiaparelli“ revija podelila svet: Od čega su napravljene i šta znače glave lava, leoparda i vuka na reviji visoke mode u Parizu (FOTO)
Copyright Profimedia/AP Photo/Michel Euler

Brend „Schiaparelli“ otvorio je Nedelju mode u Parizu, a kreativni direktor francuske luksuzne modne kuće inspiraciju za novu kolekciju pronašao je u Danteovoj „Božanstvenoj komediji“.

U Parizu je započela Nedelja visoke mode, gde je kultni brend „Schiaparelli“, na čelu s Danijelom Rouzberijem, predstavio kolekciju o kojoj od juče svi pričaju. Dok neki aplaudiraju, drugi su zgroženi.

Društvene mreže vrve od snimaka i fotografijama upečatljivih lookova s piste, kao i iz prvih redova, a u prvi plan su svakako došle životinjske glave kao detalj na haljinama koje su nosile i neke od zvanica poput Kajjli Džener, kao i modeli na pisti. Među njima su bila i slavna imena poput Šalom Harlou, Irine Šajk i Naomi Kembel.

Profimedia
Kajli Džener

„Schiaparellijeva“ revija održana je u Petit Palaisu, a modni kritičari za „Vog“ komentarišu kako se na trenutke činilo da je reč o pozorištu. Inspiracija za kolekciju bila je Danteova „Božanstvena komedija“ i „Pakao“, a Rouzberi je uporedio neizvesno putovanje glavnog junaka sa sumnjom koju dizajner oseća kada počne da kreira.

Profimedia
Kajli Džener

Prikazana kolekcija za proleće/leto 2023. njegov je hommage sumnji. Poželeo je, kaže, da se odmakne od tehnika koje su mu bile prijatne, koje je razumeo, pa je umesto toga izabrao nešto zastrašujuće, ali novo. Tako su i nastali najupečatljiviji detalji revije, životinjske glave leoparda, lava i vučice, koje u Danteovoj ikoničkoj alegoriji predstavljaju požudu, ponos i pohlepu.

Pogledajte u galeriji kako je izgledala revija:

Brend je na društvenim mrežama istakao kako su životinjske glave ručno oblikovane, od pene, smole, vune i svilenog veštačkog krzna, te na kraju ručno oslikane kako bi izgledale što prirodnije, pa tako nijedna životinja nije stradala pri izradi lookova za pistu.

Svoje beleške o reviji, piše „Vog“, Rouzberi je završio rečima: „Inferno, Purgatorio, Paradiso“, ili „Pakao, Čistilište, Raj“, referišući se na tri dela koja čine „Božanstvenu komediju“.

Jedno, rekao je dizajner, ne može postojati bez drugog, što je za njega podsetnik da radosti nema bez tuge, ili ekstaze stvaranja bez mučenja sumnje. Upravo je to, pojasnio je, njegova inspiracija i podsetnik u onim danima kada nadahnuće ne dolazi.

Društvene mreže su podeljene i oko lookova s piste i oko stajlinga zvanica, među kojima su se istakle Kajli Džener i Dodža Ket. Kajli je tako na reviju stigla u crnoj pripijenoj haljini s detaljem ogromne lavlje glave, u kombinaciji sa zlatnim sandalama i torbom.

Profimedia
Dodža Ket

Dodža Ket je izgledala poput žive skulpture, a za njen look zaslužna je i vrhunska šminkerka Pet Magret koja je, uz pomoć tima, muzičarku prekrila s više od 30.000 „Swarovski“ kristala.

Profimedia
Dodža Ket

Ukrašavanje je trajalo četiri sata i 58 minuta, a bilo je tačka na „i“ kombinaciji korzeta, suknje i čizama u identičnoj crvenoj nijansi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike