Pet hemikalija koje sadrži skoro svaki šampon, a koje obavezno treba da izbegnete: Okrenite se prirodnoj alternativi

30.08.2022

14:22

0

Autor: Z.A.S.

Mnogi ne obraćaju pažnju na sastojke, a to je zapravo i najvažnije, jer mnogi od njih sadrže sastojke koji mogu da budu štetni

Pet hemikalija koje sadrži skoro svaki šampon, a koje obavezno treba da izbegnete: Okrenite se prirodnoj alternativi
Copyright Pexels

Čime se vodite kada birate šampon? Da li time je li namenjen ravnoj ili kovrdžavoj kosi? Da li odaberete bilo koji ili onaj za veći volumen? I da li vam je bitno kako šampon miriše ili samo da je zdrav?

Mnogi ne obraćaju pažnju na sastojke, a to je zapravo i najvažnije, jer mnogi od njih sadrže sastojke koji mogu da budu štetni.

Doktor Alkesandar Dejn kaže da šamponi mogu da štete kosi i ispiraju njena prirodna ulja koja su joj prijeko potrebna.

Postoji nekoliko hemikalija koje obavezno treba izbegavati.

Hemikalije koje treba izbegavati

Sulfati

Pena u proizvodima za negu kose koje uklanja prirodna ulja i boje s kose može da izazove iritaciju.
Profimedia
 

Triklosan

Hemikalija koja se dodaje za produženje roka trajanja u antibakterijskim proizvodima koja može da utiče na telesne hormone i može da bude povezana s rakom i problemima reprodukcije.

Parabeni

Hemikalija koja skida boju s kose i može da dovede do suvoće i iritacije. Istraživači proučavaju dejstvo parabena na rak dojke.

Benzen

Poznati kancerogeni sastojak

Pexels
 

Formaldehid

Poznati kancerogen koji se još uvek koristi u nekim šamponima

Prirodni šamponi

Prirodni šamponi koji mogu da naškode vašem temenu su:

Soda bikarbona

Na društvenim mrežama se reklamira kao odličan piling kose i temena, ali njezn pH može da iritira teme i ispere s kose prirodna ulja, rekao je Dejn.

Ricinusovo ulje

Može da bude štetno u prekomernim količinama, kosa može da puca i zapetlja se.

Pexels
 

Limun

Kiselina iz limunovog soka može da bude dobra za kosu, međutim, previše korišćenja je može preterano osušiti.

Isprobati u kući

Sastojci za šampone koje treba da isprobate kod kuće su:

Brašno od leblebija sa mlekom

Ova mešavina se koristila vekovima u Indiji, a brašno od leblebija, kao i ono od pirinča obnavlja kosu i podstiče stvaranje keratina.

Profimedia
 

Pirinčana voda

Ljudi u Kini, Japanu i delovima jugoistočne Azije koriste pirinčanu vodu iz potopljenog pirinča kao sredstvo za čišćenje kose. Kako tvrdi Dejn, puna je hranjivih materija, poput folata, vitamina B, vitamina E, aminokiselina i antioksidansa koji povećavaju vlažnost vaše kose i vlasišta, dodajući volumen i definiciju. Ograničite upotrebu na jednom ili dvaput nedeljno, jer prečesto može da uzrokuje ljuštenje.

Jaja

Bilo da ćete ih stavljati na vlasište ili jesti - ona pomažu u stvaranju sjajne i zdrave kose. To je zato što sadrže biotin, jod i vitamine A, D, E i B12. Sumpor u jajima deluje antimikrobno, a žumance sadrže vitamine koji lomljivu kosu mogu da učine otpornijom na oštećenja. Nanesite i isperite mešavinu jaja i vode jednom ili dvaput nedeljno, kaže Dejn.

Pixabay
 

Kokosovo ulje

Jedno istraživanje je pokazalo da može bolje da leči uši od hemijskog tretmana. Studije takođe pokazuju da kokosovo ulje štiti kosu od oštećenja od sunca filtriranjem UV zraka. A rad objavljen prošle godine otkrio je da može da leči i perut. Dejn kaže da ne treba da koristite previše kokosovog ulja jer nakupljanje može da zatvori pore na vlasištu, ali ako ga povremeno koristite i potpuno isperete može da pomognete u održavanju zdrave kose i vlasišta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike