Preminula „Madam Baterflaj“: Hanae Mori, prva japanska modna dizajnerka, umrla je u 97. godini

18.08.2022

13:03

0

Autor: D. R.

Bila je prva azijatkinja koja je ušla u svet visoke mode, a inspiraciju je pronalazila u pozorišnim predstavama

Preminula „Madam Baterflaj“: Hanae Mori, prva japanska modna dizajnerka, umrla je u 97. godini
profimedia-0714727977 - Copyright Profimedia

Čuvena japanska modna kreatorka, Hanae Mori, poznata i kao „Madam Baterflaj“ preminula je u svom domu u Tokiju 11. avgusta, a sahranjena je u krugu porodice, javili su lokalni mediji. Imala je 96 godina.

Rođena u zapadnom Japanu 1926. godine, Mori je diplomirala na Tokijskom ženskom hrišćanskom univerzitetu. Otvorila je svoj prvi atelje iznad prodavnice rezanaca u Tokiju 1951. godine.

Godinu 1965. prikazala je svoju prvu kolekciju u Njujorku, pod parolom “Istok susreće Zapad”

Mori je bila prvi japanski, ali i azijski, dizajner koji se pridružio svetim redovima dizajnera visoke mode 1977.

Susret sa Koko Šanel, koja je hrabrila da uđe u svet visoke mode, tokom putovanja u Pariz 1960-ih opisala kao „prekretnicu“ u njenoj karijeri.

Ona je oblačila poznate ličnosti kao što su Grejs Keli i Nensi Regan, a tadašnja japanska princeza Masako - sada carica - nosila je venčanicu Hanae Mori kada se udavala za cara Naruhita 1993. godine.

Njena odeća, često sa printom leptira, takođe je bila popularna među poslovnim ženama. Kada je i sama počela da stvara ime u svetu mode, još uvek je bilo neobično da žena vodi posao, a još manje da je već poznata u svetu.

Profimedia
 

Njen dizajn se zasnivao na mešanju elemenata sa Istoka i Zapada, kao što su haljine sa inspirisanim kimonima. Takođe je kreirala pozorišne kostime za tradicionalno japansko pozorište Noh i Kabuki i predstavu „Madam Baterflaj“ 1985. godine.

Francuska vlada joj je uručila orden Legije časti 2002. godine. U januaru, dizajnerka se osvrnula na modnu industriju u kolumni za novine „Yomiuri Shimbun“.

- Moda je nešto što vas gura, daje vam hrabrost da raširite krila i omogućava vam da imate avanture - napisala je ona.

Profimedia
 

Morin muž, Ken Mori, umro je 1996. godine u pedesetoj godini života, a sada iza njih su ostala dva sina i dve njene unuke, Hikari Mori i Izumi Mori, koje se bave modelingom.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike