Uz ovih 11 trikova vaše nove cipele ili stare neudobne sandale preko noći postaju melem za stopala

13.08.2022

14:10

1

Autor: Z. A.

Nije loše znati sve cake

Uz ovih 11 trikova vaše nove cipele ili stare neudobne sandale preko noći postaju melem za stopala
Štikle - Copyright Pexels

Potpuno nove cipele mogu biti prava poslastica, ali i prava noćna mora.


Ne postoji ništa kao savršena prilika da ih izvadite iz kutije i nosite na fantastičnom događaju. Ali ponekad taj lepi trenutak može postati potpuna katastrofa, a ono što se činilo idealnom cipelom postane gotovo jednako neudobno kao bosonogo hodanje po šljunkovitom putu.

Imajući to na umu, donosimo nekoliko saveta kako bi vaše japanke, platforme ili najslađe štikle postale udobne za vaša stopala.

1. Sprečite klizanje stopala - flasterom

Kad kupite novi par cipela, nekoliko minuta koje imate u trgovini da ih isprobate ponekad nije dovoljno da otkrijete je li uložak u njima klizav. Ako vam se to dogodi, na uložak zalepite najobičniji flaster. Na taj će način hrapava površina flastera sprečiti klizanje stopala.

Pexels
 
2. Razvucite cipele oljuštenim krompirom

Ako isprobate ovaj trik, možda nećete morati da se oprostite od tesnih cipela. Samo oljuštite krompir i stavite ga u cipelu preko noći. Ako je potrebno, možete ga oblikovati tako da odgovara vrhu cipele.

Vlaga iz krompira pomoći će da koža cipele opusti i malo omekša. Ujutro ne zaboravite da obrišete sve ostatke.

3. Nanesite lak za nokte na sandale koje vam žuljaju prste

Jednostavan način da izbegnete žuljeve uzrokovane trenjem između prstiju i trakica na japankama jeste da nanesete malo prozirnog laka na područja gde osećate neprijatnost prilikom nošenja.

4. Rešite se tvrdih umetaka s ulošcima

Ništa nije bolje od hodanja po mekoj površini, ali neke cipele su toliko tvrde da jednostavno ne možete udobno hodati dok ih nosite. Pa, jednostavan način da to popravite je da ublažite tvrdoću đona običnim uloškom.

Profimedia
 
5. Pretvorite bilo koju cipelu u zimsku obuću

Zimi verojatno ne želite uvek da hodate u čizmama kako bi vam noge bile tople. Zato biste mogli pokušati da učinite bilo koju obuću otpornom na zimu. Sve što treba da učinite jeste da isečete komad mikrovlakna u obliku vašeg stopala i koristiti ga kao uložak.

Ocrtajte uložak na komadu papira. Izrežite crtež i koristite ga kao uzorak za sečenje tkanine. Koristite ga kao predložak za bilo koju drugu cipelu.

6. Napravite nevidljive čarape kako biste istakli svoje pete

Obuvanje lepih cipela može postati problem kada patite od znojenja nogu. Cipele imaju tendenciju da postanu klizave. Jedino rešenje tada je nositi čarape koje upijaju vlagu. A u visokim petama teško je sakriti čak i najmanje čarapice. Da biste to popravili, navucite čarapu samo na drugi i treći nožni prst.

Pexels
 
7. Koristite tkaninu kako vas japanke ne bi nažuljale

S ovim trikom ćete ubiti dve muve jednim udarcem. Napravite svoje japanke (ili sandale) udobnijima i elegantnijima prekrivanjem kaiša komadom pamučne tkanine. Dobićete mekše cipele i sprečiti trljanje gumenih ili silikonskih traka o vašu kožu.

8. Čarapama raširite cipele

Širenje uskih cipela je relativno jednostavno. Trik je u tome da smotate nekoliko pari čarapa i stavite ih u cipelu dok više ne možete ništa drugo ugurati u nju. Ostavite ih preko noći i ujutro proverite koliko su se razvukle. Po potrebi ponovite postupak nekoliko puta dok ne dobijete željeni rezultat.

Profimedia
 
9. Napravite umetak (jastučić) za cipele koje su vam prevelike

Bez obzira na to da li koristite jastučić, vatu ili čak toalet-papir, brzi način za „prilagođavanje prevelikih cipela jeste da pokušate da popunite deo prostora za prste. Ne ostavljajte umetke u cipelama jer vam mogu uništiti cipele, neprijatno mirisati ili s vremenom učiniti cipele neudobnim.

10. Zavežite pertle na patikama prema svojim potrebama

Način na koji vežete pertle može učiniti vaše cipele udobnijim. Recimo, kako biste sprečili pomeranje pete i stvaranje žuljeva kada nosite patike, pokušajte ovo:

Umetnite pertlu s desne strane u dodatni otvor na istoj strani i učinite isto s druge strane. Prekrstite pertle, umetnite ih u rupu na suprotnoj strani i zavežite piše Brightside.

Pexels
 
11. Koristite dnevni uložak kao jastučić za pete

Ako je vaš problem žuljanje ruba cipele na peti, možete ga rešiti u tren oka dnevnim uloškom. Odrežite komad i zalijepite ga lepljivom stranom na zadnju stranu cipele. To će stvoriti meku barijeru između vaše kože i krute cipele.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike