U svetskim salonima i na TikToku hit je bleach washing: Da li pranje kose blanšom treba izvoditi kod kuće (FOTO/VIDEO)

27.06.2022

13:51

0

Autor: Z. A.

Razmislite pre nego što se upustite u ovu letnju avanturu

U svetskim salonima i na TikToku hit je bleach washing: Da li pranje kose blanšom treba izvoditi kod kuće (FOTO/VIDEO)
pexels-nataliya-vaitkevich-4450393 - Copyright Pexels

Čim dođe leto, mnogr dame se odlučuju da posvetle kosu,. što je nekad dug i komplikovan proces.

Zato se na mreži TikTok trend pojaviula alternativa procesu izbeljivanja, a to je bleach washing - odnosno pranje kose u blanšu.

Ovaj proces poznat je već godinama, a obećava posvetljivanje kose i ispiranje starih, tamnijih tonova kraćim i jednostavnijim postupkom od klasičnog blajhanja kose. Iako zvuči prilično jednostavno i primamljivo, da li je bleach washing dobra zamena za klasično izbeljivanje kose?

Šta je zapravo bleach washing?

Bleach washing odnosi se na proces u kom se izbeljivač, odnosno blanš nanosi na mokru kosu, obično nakon pramenova ili balejaž tehnike na kosi.
A koliko tačno frizer dodaje blanša, zavisi od toga koliko želite da posvetlite kosu.

- Bleach washing se najčešće koristi kako bi se sklonio i isprao stari ili tamniji preliv sa kose, da se kosa posvetli ili da se ublaži razlika u nijansama između bazne boje i pramenova - rekla je za Allure frizerka Dženi Perlman.

Takođe, iako ga je moguće naneti i na celu kosu, bleach washingom obično se tretiraju samo vrhovi za efekt posvetljivanja.

Šta je bleach washing?

Bleach washing se u frizerskim salonima obavlja u lavaboima za pranje kose, gde se na kosu nanosi blanš pomešan s vodom kako ne bi imao prejako delovanje.

Budući da se nanosi na mokru kosu, proces traje znatno kraće nego klasičan proces izbeljivanja kose, gde se blanš nanosi na pramenove suve kose.
Izvesti bleach washing kod kuće ili ne?

Iako je TikTok prepun ljudi koji trenutno isprobavaju bleach washing kod kuće, frizeri upozoravaju kako bi se taj proces trebalo raditi isključivo u frizerskim salonima.

Frizerka Stefani Dijaz rekla je za Allure kako se bleach washing ni ne koristi toliko često i da ga klijentkinje vrlo retko traže zbog rizika koji donosi takvo tretiranje kose izbeljvačem.

Takođe, kod nepravilnog izbeljivanja kosa može biti nepopravljivo oštećena i postati suva i lomljiva, a može doći i do gubitka kose.
Frizeri savetuju izbegavanje ovog TikTok trenda u širokom luku i prepuštanje brige o novoj boji kose profesionalcima.
Upozoravaju da iako se bleach washing koristi za tzv. ispravljanje boje, odnosno dobijanje lepše nijanse, proces je stvarno nepredvidiv i nepouzdan, pogotovo ako ga isprobavate kod kuće.

A budući da se blanš nanosi na mokru kosu, valja naglasiti kako se u tom slučaju ne mogu očekivati ni jednaki rezultati kao kod klasičnog blajhanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike