Na jedan deo tela uvek zaboravimo da stavimo kremu za sunčanje, a nismo ni svesni koliko je to opasno

23.06.2022

10:34

0

Autor: D. R.

Dermatolozi neprestano ponavljaju da je nivozaštitnog faktora najvažnija stavka kod svake kreme za sunčanje

Na jedan deo tela uvek zaboravimo da stavimo kremu za sunčanje, a nismo ni svesni koliko je to opasno
Krema za sunčanje 3 - Copyright Profimedia

Kreme sa zaštitnim faktorom sprečavaju prerano starenje kože uzrokovano suncem i smanjiće rizik od raka kože. Izuzetno je važno da kad smo na suncu, da na lice i na telo kremu nanosimo redovno, bar svaka dva sata i nakon svakog kupanja.

Iako se ovog pravila većina pridržava, kako piše "The Sun", stručnjaci upozoravaju da jedno mesto često zaboravljamo da zaštitimo, a to je - teme.

Mnogi dermatolozi se slažu da je i teme kao i ostatak tela izloženo riziku od opekotina od sunca i raka kože, a jedno istraživanje je pokazalo da melanomi ponekad nastaju i na temenu, baš zato što je najmanje zaštićeno i što se teže otkriju promene.

Unsplash
 

Iako nošenje šešira pruža određenu zaštitu, lekari preporučuju da se krema za sunčanje stavlja i na teme, da zaštiti glavu od ultraljubičastih zraka koji ubrzavaju starenje i uzrokuju dugotrajna UV oštećenja. 

Stručnjaci zato podsećaju da je najvažnija odlika kreme za sunčanje visina njenog zaštitnog faktora, a slažu se i da bi barem na teme i na lice trebalo da nanosimo zaštitni faktor 30 ili veći. 

Kremu za sunčanje je najbolje naneti na teme dok je kosa mokra jer će se tako bolje s njom stopiti, a kosa i krema će se osušiti istovremeno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike