Zašto je važno pravilno skinuti šminku i šta se dešava sa kožom ako to ne uradimo uveče?

23.05.2022

14:20

0

Najbolje bi bilo da sredstva za skidanje šminke držite negde u blizini kreveta

Zašto je važno pravilno skinuti šminku i šta se dešava sa kožom ako to ne uradimo uveče?
Šminka 4 - Copyright Profimedia

Svakoj ženi se makar jednom dogodilo da kući dođe toliko umorna da odustane od skidanja šminke i taj posao odloži za sutra ujutru. To je, naravno, velika greška, jer na taj način oštećujemo kožu.

- Što duže i češće spavate našminkani, to više štetite svojoj koži. Naša koža, kao i ostatak tela, ima određeni cirkadijalni ritam. Noć je za kožu najvažnija, jer je to vreme kada se ona obnavlja, dok šminka na koži tokom noći onemogućava taj proces i oštećuje kožu - kaže profesorka dermatologije sa klinike "Maunt Sinaj" u Njujorku, Dženet  Graf.

Profimedia
 

Što češće pravimo grešku "lenjih devojaka", kako je doktorka Graf naziva, to više štetimo svojoj koži, naglašava doktorka. Međutim, negativne efekte ostavlja i to što ponekad prespavamo našminkani.

Puder

U zavisnosti od načina na koji ga nanosite, puder potencijalno može da ošteti vašu kožu. Ukoliko ga stavite ujutru, nosite tokom celog dana, a uveče ga ne skinete, to je veoma opasno. Na taj način se sva prljavština i zagađivači, koji su se tu nakupili tokom dana, zadržavaju na vašoj koži.

Maskara
Neke devojke jednostavno mrzi da uveče skinu maskaru, dok druge tvrde da to ne rade jer im trepavice ujutru lepše izgledaju.

- Čestice maskare iritiraju oči tokom noći, pa lako može da dođe do infekcije i eventualnog razvoja konjuktivitisa - naglašava dr Graf. Takođe, ako ne skidate maskaru pre spavanja, trepavice će vam postati krte i lako će se lomiti, opadati i prorediće se.

Profimedia
 

Međutim, bez obzira na to što znate da sa šminkom na licu nije dobro spavati, ne znači i da to nikada nećete uraditi. Kako bi vam bili pri ruci, proizvode za skidanje šminke je najbolje da držite negde pored kreveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike