Napravite prirodni dezodorans od jednog supersastojka i oprostite se od neprijatnih mirisa (4 RECEPTA)

10.01.2022

14:47

0

Ništa lakše, ništa zdravije, ništa efikasnije

Napravite prirodni dezodorans od jednog supersastojka i oprostite se od neprijatnih mirisa (4 RECEPTA)
Copyright Profimedia

Soda bikarbona postala je jedno od idealnih alternativnih rešenja klasičnom dezodoransu onog trenutka kada je započeta priča i počela da vlada zabrinutost u vezi sa sastojcima u konvencionalnom dezodoransu.

Pandemija je donela veće interesovanje za prirodne opcije koje će se boriti protiv neprijatnih mirisa ispod pazuha, a jedna od njih je i soda bikarbona, takođe poznata kao natrijum bikarbonat.

Soda bikarbona se kao prirodni sastojak koristi za brojne druge svrhe, posebno u oblasti zdravlja i lične nege. A kada je reč o upotrebi soda bikarbone kao prirodnog dezodoransa izdvojile su se neke od prednosti ovog sastojka, a pre svega to što je soda bikarbona dobro poznata po svojoj sposobnosti da upija mirise.

Pixabay
 

Zato je soda bikarbona postala popularna opcija kao prirodni dezodorans koji sprečava širinje telesnih mirisa usled znojenja.

Ima antimikrobna svojstva

Jedna studija ukazuje da soda bikarbona može da ima antimikrobne prednosti, što bi potencijalno moglo da znači da ima sposobnost da se bori protiv bakterija koje izazivaju miris ispod pazuha. Praksa je pokazala da soda bikarbona ima potencijalne prednosti u odnosu na konvencionalne  dezodoranse, a to se posebno odnosi na ljude koji su osetljivi na hemikalije i sastojke koji se koriste u mnogim komercijalnim dezodoransima, kao što su:
Aluminijum – neki ljudi su zabrinuti da apsorpcija aluminijuma iz dezodoransa može da  poveća njihov rizik od raka dojke i drugih karcinoma. Međutim, do danas ne postoji nikakvo naučno istraživanje koje bi to podržalo.

Parabeni – iako su istraživanja još u toku, neke rane studije pokazuju da parabeni, koji se nalaze u proizvodima za lepotu i ličnu negu mogu da povećaju rizik od kancerogenog oštećenja kože.

Triklosan – ovaj sastojak može poremetiti neke vrste hormona.

Veštačke boje – mogu da izazovu iritaciju kože.

Pexels
 
Kako da napravite dezodorans od sode bikarbone

Kako biste koristili sodu bikarbonu kao dezodorans, možete utapkati malu količinu ispod pazuha. Ali ovaj metod je neuredan i verovatno neće delovati baš dobro. Bolja opcija je da napravite pastu-dezodorans prateći ove jednostavne korake.

1. Soda birkabona sa toplom vodom za pasta-dezodorans

Pomešajte oko 1/4 kašičice sode bikarbone sa malom količinom mlake vode u činijici, sve dok se ne formira pasta. Nanesite pastu na pazuhe, nežno je utapkavajući vrhovima prstiju po koži.

Pre nego što se obučete uverite se da je pasta potpuno suva. Takođe možete da kombinujete sodu bikarbonu sa drugim sastojcima bez upotrebe vode.

2. Sa kukuruznim skrobom

Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 6 delova kukuruznog skroba, koji može delovati kao antiperspirant i održava vas suvim.

3. Sa kokosovim puterom

Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 2 dela ši putera ili kokosovog putera, što može biti od pomoći za suvu, osetljivu kožu.

4. Sa uljem lavande

Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 4 dela kokosovog ulja i dodajte kap esencijalnog ulja, poput ulja lavande ili čajevca.

Bez obzira na to koji recept odaberete, važno je da unapred obavite test kako biste bili sigurni da vaša koža nije osetljiva na bilo koji od sastojaka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike