Otkrivamo: Zašto mačka ne jede i šta učiniti ako odbija hranu

23.11.2021

09:30

0

Zdrava odrasla mačka može da ne jede bez posledica za njeno zdravlje i do pet dana, starija životinja – ne više od tri, mačići – najviše jedan dan, životinja sa hroničnom bolešću – ne više od dva dana

Otkrivamo: Zašto mačka ne jede i šta učiniti ako odbija hranu
animal-g8aa3f8a5d_1280 - Copyright Pixabay

Mnogi vlasnici dižu uzbunu kada njihov ljubimac slabo jede ili odbija hranu Međutim, to ne mora da bude pokazatelj bolesti ili problema u ponašanju, ponekad je to normalno stanje. 

Zbog toga vlasnici mačaka treba da nauče da prepoznaju zašto njihov ljubimac ne jede kako bi mu na vreme pružili adekvatnu pomoć ako je potrebno. 

Koliko mačka može bez hrane i zašto je to opasno?

Zdrava odrasla mačka može da ne jede bez posledica za njeno zdravlje i do pet dana, starija životinja – ne više od tri, mačići – najviše jedan dan, životinja sa hroničnom bolešću – ne više od dva dana.

Ovo su okvirni rokovi, uzimajući u obzir činjenicu da životinja za to vrieme dovoljno pije. Duži rok bez hrane ili odbijanje hrane i vode u isto vreme opasno je po život vašeg ljubimca.

Mačići mlađi od 6 meseci može uginuti u roku od jednog dana bez hrane tako da ako mačići ne jedu, mora da se hranie prisilno.

Osim opasnosti da uginu, odbijanje hrane može izazvati sledeće zdravstvene probleme: ozbiljan gubitak težine,pogoršanje bilo koje hronične bolesti, avitaminozu. 

Ovo su glavni razlozi zašto vaša mačka odbija hranu.

Stres

Pexels
 

Mačke nisu manje pod stresom nego ljudi, možda čak i više. Ako ste se preselili u novi stan ili prosto preuredili i renovirali onaj u kome živite to može dovesti do stresa. Takođe, duža odsutnost vlasnika ili promene njegova raspoloženja kod istog stresne su situacije za mačku.

Čak i dolazak gostiju ili svađa članova porodice mogu loše da uticu na vašeg ljubimca.

Tokom stresa mačka nije aktivna, apatično je raspoložena, ne želi da se igra, loše jede ili potpuno odbija hranu. U takvoj situaciji ne treba da prisiljavate životinju da jede.

U ovakvim situacijama pomaže povećana pažnja prema mački od strane članova porodice, nežan tretman, nove igračke. U težim slučajevima nužna je konsultacija sa veterinarom koji životinji može da proepiše određene sedative.

Međutim, budite oprezni. Stres može da uzrokuje početak određenih bolesti.

Promena hrane 

Nova hrana sama po sebi može da bude stres za mačku. Mačke su vrlo izbirljive i osetljive, pa tako nagla promena s jedne vrste hrane na drugu ili promena marke može dovesti do činjenice da mačka “štrajkuje glađu”.

Životinja ne razume da je nova hrana kvalitetnija i ne može oceniti dobre namere vlasnika. Mačka je navikla na određenu hranu, pa na svaku nepoznatu hranu može proglasiti “bojkot”.

Kako se to ne bi dogodilo, prelaz na novu hranu poželjno je sprovoditi postupno, dodajući je u malim količinama uobičajenoj hrani.

Regulacija telesne temperature

Pexels
 

Kada je mački prevruće ona vrlo često ne želi da jede. To se često događa kada je leto, ali može i zimi u stanovima sa centralnim grejanjem. 

Ovo  nije ništa čudno, jer varenje veće količine hrane stvara više topline u mačkinom oragnizmu, što znači da če joj biti teže da se nosi sa vrućinom. 

U ovom slučaju nemojte da se brinete, već se potrudite da mačka uvek ima dovoljno sveže vode. 

Trudnoća

Trudna mačka bi trebala da ima pojačan apetit da prehrani sebe i svoje buduće potomstvo. Ali događa se da trudne mačke odbijaju da jedu ili im se apetit smanjuje.

Takve životinje moraju da se hitno odvedu kod veterinara na pregled kako bi se isključila prisutnost ozbiljnih bolesti.

Paraziti

Buve i gliste negativno utiču na organizam mačke. Nelagoda koju uzrokuju može da bude jedan od razloga gubitka apetita. Kako biste to sprečili potrebno je da redovono sprovodite antiparazitsko čišćenje mačaka, kao i da održavate čistoću u kući. 

Povraćanje i proliv koji se pojavljuju istovremeno sa gubitkom aptetita ukazuju na moguću prisutnost parazita. 

Virusna infekcija

Nedostatak apetita, kijanje, groznica, sekretr iz nosa i očiju često su znakovi virusne infekcije.

Dijagnozu treba utvrditi veterinar nakon krvne pretrage. Samostalno lečenje virusnih infekcija je rizično,posebno ako životinja nije vakcinisana. Tokom virusne infekcije, mačka može odbijati hranu i do tri dana.

Bolesti jetre, bubrega i urinarnog trakta

Pixabay
 

Najozbiljniji uzorci zašto mačka odbija hranu su bolesti unutrašnjih organa kao što su jetra, bubrezi i urinarni trakt. 

Prvi simptomi ovih bolesti su letargija, učestalo mokrenje, odbijanje omiljene hrane, krv u mokraći.

Pravilna prehrana najbolja je prevencija protiv ovih bolesti. U ovom slučaju veterinar treba da dijagnostikuje i odredi lečenje!

Posledica anestezije

U postoperativnom periodu mačke mogu da odbijaju hranu i do dva dana. To je posedica delovanja lekova koji izazivaju narkotični san što posebno utiče na motoričke i probavne funkcije.

Osim ovoga i refleks gutanja bude poremećen. Uobičajeno se apetit vraća sam od sebe peto do osam sati nakon potpunog oporavka od anestezije.

Postporođajni period 

Pixabay
 

U prvim satima nakon poroda mačke često ne žele da jedu. Postoji mnogo razloga za ovakvo ponašanje: mačka se boji da ostavi mačiće bez nadzora, mlada mačka doživljava postporođajni stres ili se odmara nakon teškog poroda. 

Ako mačka odbija da jede duže od jednog dana odmah kontaktirajte veterinara.  Potrebna je hitna konsultacija ako mačka teško diše, ima temperaturu, povraća ili ima retku stolicu.

Šta da učinite ako mačka ne jede

Kada mačka prestane da jede svoju omiljenu hranu, delovanje vlasnika i tretman tre da budu individualni i razumni. 

Prvo pravilo je da se ne trudite da nahranite životinju na silu dok ne saznate tačan razlog  zašto odbija hranu. 

Hranjenje uz pomoć šprica ili kašike dopušteno je samo prema uputstvima veterinara. Tačnu dijagozu može da postavi samo veterinar! Ako on otkrije bilo kakvu bolest, odrediće i odgovarajuće lečenje.

Bonus video 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Moja mačka

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike