Zašto je dobro za vas i za vašeg ljubimca da spavate zajedno u krevetu?

19.11.2021

10:55

0

Najnovija istraživanja pokazuju da i vi i vaš ljubimac imate koristi od zajedničkog spavanja

Zašto je dobro za vas i za vašeg ljubimca da spavate zajedno u krevetu?
pexels-meruyert-gonullu-6589009 - Copyright Pexels

Životinje koje spavaju sa svojim vlasnicima imaju viši nivo poverenja i čvršću vezu sa njima od onih koje to ne čine.

Ukoliko želi da spava sa vama znajte da vam beskrajno veruje. Osim toga, psi i mačke koji su čvršće povezani sa svojim vlasnicima imaju dodatne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje neurotransmitera kao što su oksitocin i dopamin, odnosno hormona dobrog raspoloženja.

Spavanje s kućnim ljubimcem nekim ljudima pomaže kod ublažavanja zdravstvenih tegoba.

- Ljudi koji boluju od depresije ili anksioznosti mogu imati koristi od toga da njihov ljubimac leži u krevetu jer je kućni ljubimac poput "velikog jastuka ili velikog ćebeta" pa to udobno, umiljato, krzneno stvorenje može da smanji anksioznost - objašnjava stručnjakinja za spavanje doktorka Radž Daskupta, docentkinja kliničke medicine na Kek medicinskom fakultetu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

S druge strane, nekim vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje se da ne spavaju s njima zbog "mikrobuđenja", odnosno isprekidanog sna i češćih buđenja. Životinje se mogu okretati, lajati i na druge načine ometati san, a sve te aktivnosti mogu da dovedu do fragmentacije sna, upozoravaju stručnjaci.

Pexels
 

To može uzrokovati i dublje probleme jer ovi mini prekidi ometaju duboki san i uzrokuju oslobađanje hormona stresa kortizola.

Za one koji nisu sigurni kako bi spavanje s ljubimcima delovalo na kvalitet njihovog sna, stručnjaci preporučuju da pokušaju da spavaju s njima nekoliko noći zaredom. I dok su psi po pravilu mirniji tokom noći, mačke bi mogle da budu veći problem jer su "noćne životinje" i češće se pomeraju.

Ko ipak ne bi trebalo da spava s ljubimcem?

Oni koji pate od ozbiljnih problema s nesanicom trebalo bi da izbegavaju spavanje s ljubimcem jer bi to moglo da "produži nesanicu". Isto važi i za osobe koje imaju astmu, čak i ako se njihov ljubimac ne linja. Naime, alergeni se nalaze u izlučevinama iz njiške i usta, kao i u psećoj koži tako da im preti izloženost njima tokom cele noći.

Mladi štenci i mačići, kao i egzotični kućni ljubimci, nisu poželjni da s njima delite krevet jer imaju vrlo specifične zdravstvene i sigurnosne zahteve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike