Vlasnicima pasa vegetarijanaca u Britaniji preti zatvorska i novčana kazna od 75.000 dolara

27.10.2021

17:19

0

Vlasnici pasa iz Velike Britanije koji žele da njihovi ljubimci budu vegetarijanci mogli bi doći u velike probleme sa zakonom - prete im zatvor i kazna od 75.000 dolara

Vlasnicima pasa vegetarijanaca u Britaniji preti zatvorska i novčana kazna od 75.000 dolara
pexels-anna-shvets-4587963 - Copyright Pexels

Prema tamošnjem Zakonu o dobrobiti životinja iz 2006. godine - psi se moraju hraniti "prikladnom hranom", a ako se smatra da vlasnici to ne čine, mogu biti kažnjeni.

"The Blue Cross" pojašnjava da vlasnici pasa u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju zakonsku dužnost da zadovolje potrebe ljubimaca. 

Sve domaće životinje imaju zakonsko pravo da žive u prikladnom okruženju, jedu odgovarajuću hranu, pokazuju normalne obrasce ponašanja, budu smešteni s drugim životinjama ili odvojeno od njih, kao i da budu zaštićeni od bola, patnje, povreda i bolesti. 

Iako smernice ne spominju izričito vegansku ili vegetarijansku ishranu, unos hrane mora da "zadovolji sve prehrambene potrebe vašeg psa".

Vlasnici koji se toga ne pridržavaju mogli bi da dobiju veliku kaznu, da završe na sudu ili čak iza rešetaka. Kućni ljubimci im se mogu oduzeti, a može im se i trajno zabraniti posedovanje životinja, piše "The Post".

Raspravljajući o prehrambenim zahtevima pasa prošle godine, predsednica Britanskog veterinarskog udruženja (BVA) rekla je da su vlasnici dužni da zadovolje potrebe svojih pasa u hrani.

Pexels
 

- U Ujedinjenom Kraljevstvu, prema Zakonu o dobrobiti životinja, vlasnik ima obavezu da hrani životinju odgovarajućom hranom - rekla je Danijela Dos Santos.

- Ako ste odlučili da ne jedete nikakve životinjske belančevine, to je u redu, ali ta ishrana nije osmišljena tako da zadovolji standarde dobrobiti vašeg ljubimca.

- Teoretski je moguće hraniti psa vegetarijanskom hranom, ali mnogo je lakše pogrešiti nego učiniti to ispravno. Morate to učiniti pod nadzorom veterinarski obučenog nutricioniste - navela je ona.

Nedostatak proteina u ishrani pasa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su neravnoteža aminokiselina i nedostatak vitamina ili minerala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike