Niste kod kuće tokom većeg dela dana, a imate ljubimca: Ovo su neka od rešenja

24.10.2021

08:30

0

Kako da ne razviju anksioznost zbog razdvajanja?

Niste kod kuće tokom većeg dela dana, a imate ljubimca: Ovo su neka od rešenja
dog-ge1a5fd3d2_1280 - Copyright Pixabay

Ako ostavljate svog psa samog kod kuće, to može da bude izazovno. Psi nas vide kao članove svog čopora, ali nije uvek moguće da sve vreme provodimo sa svojim krznenim drugarima. Kako da ne razviju anksioznost zbog razdvajanja?

Koliko dugo ljubimci mogu da ostanu sami?

Stalno druženje nije neophodno. Međutim, život proveden u izolaciji na primer, u podrumu, zatvoren u odgajivačnici ili vezan napolju po ceo dan, ne može se nazvati ispunjenim.

Za psa je previše da provede ceo dan sam, oni su društvene životinje. Priuštiti psima vreme provedeno sa ljudima od suštinskog je značaja za zadovoljavanje njihovih potreba.

Stručnjaci se slažu da psi ne bi smeli da ostaju sami duže od šest, maksimalno osam sati.

Važno je uveriti se da je vaš ljubimac na sigurnom mestu i da ima sve što mu je potrebno u toku dana. Postoji nekoliko stvari koje možete nabaviti i njima olakšati sebi, a time i svom ljubimcu.

Kamera za ljubimce

Ako ste neko ko neprestano razmišlja i zabrinut je za bezbednost vašeg ljubimca, neophodno je da u svom domu imate instalirane nadzorne kamere. Povežite ih sa pametnim telefonom i možete da vidite svog ljubimca u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta.

Dostupno je nekoliko opcija, međutim, ako možete, uložite u kameru koja ima dvosmernu audio funkciju. Na ovaj način, ako je potrebno, možete “razgovarati” s njima dok ste odsutni i pružiti im osećaj sigurnosti.

Pixabay
 

Drvo za mačke

Ovo je nešto što bi apsolutno trebalo da imate ako živite sa mačkom. Mačje drveće su obično bilo koja vrsta interaktivnih područja koja pripadaju samo njima. Mačkama nude osećaj sigurnosti i odlične su za igru ili odmaranje. Obično različite mačke preferiraju različite vrste oblika i visine drveća, ali vi najbolje poznajete svog ljubimca.

Možete kupiti gotov proizvod, ali ako želite možete ih napraviti i sami jer se izuzetno lako prave. Ovo daje dobar način vašim mačkama da im ne bude dosadno i da uživaju u svom vremenu kada niste u blizini.

Pexels
 

Zvučnik

Baš kao što ljudi vole da slušaju muziku, zbog toga što daje osećaj smirenosti i opuštenosti, vaši kućni ljubimci takođe vole da čuju muziku koja im umiruje um i smanjuje nivo stresa. Možete istražiti i eksperimentisati o tome na kakvu muziku vaš pas ili mačka pozitivno reaguje i svirati im to dok ste odsutni. Ovo im pomaže u smirivanju bilo kakve anksioznosti koju imaju u vezi sa odvajanjem od vas.

Pametna hranilica

Ako se vreme obroka vašeg ljubimca poklapa sa vašim radnim vremenom, ovaj aparat bi mogao biti odličan za vas. Pametna hranilica mogla bi biti skupa investicija, ali je bez sumnje od velike pomoći. Možete je prethodno napuniti hranom vašeg ljubimca i izdati u tačno vreme i u željenoj količini sa bilo kog mesta, koristeći svoj pametni telefon.

Igračke

Ovo se možda nekima podrazumeva, ali postoje slučajevi kada vlasnici kućnih ljubimaca to zanemaruju. Veoma je važno da kod kuće imate na raspolaganju obilje igračaka za žvakanje za vašeg psa. Ovim igračkama se vaši ljubimci mogu zanimati duži vremenski period. Uverite se da ulažete u neke visokokvalitetne koje mogu izdržati oštre zube i šape vašeg ljubimca i ne kidaju se prebrzo.

Pixabay
 

Kada se konačno vratite kući

Čim se vratite kući, usmerite svoju pažnju na krznene prijatelje i ne uzdržavajte se od ljubavi i pažnje. Obavezno ih izvedite u šetnju, pogotovo ako su ceo dan bili “zarobljeni” u malom stanu.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike