Ako ste anksiozni, vaša mačka će biti pod velikim stresom

06.09.2021

08:25 >> 08:13

0

Autor: Z. A.

Ništa ne može da promakne hipersenzitivnim mačkama

Ako ste anksiozni, vaša mačka će biti pod velikim stresom
Copyright Pexels

Smatraju se apatičnim kućnim ljubimcima – ravnodušnima prema ljudima, ali istraživanje pokazuje da su zapravo sve, samo nisu to.

Studija objavljena u časopisu “Plos One” pokazala je da karakter i mentalno stanje vlasnika mačaka imaju ozbiljan uticaj na njihove ljubimce.

čitajte još i ovo

– Moje iskustvo rada s mačkama u poslednjih deset godina pokazalo mi je koliko ponašanje vlasnika može uticati na ponašanje i dobrobit mačaka, samo prema načinu na koji s njima komuniciramo – rekla je autor studije Loren Finka.

Finka je s kolegama ispitala 3.331 vlasnika mačaka o njihovom karakteru i zdravlju, a zatim napravila analizu njihovih mačaka.

Pixabay

– Naše osobine mogu biti važan „začin“ u odnosu na način na koji komuniciramo sa svojim mačkama, a to može imati posledice na njihovu dobrobit. Moramo biti svesni da naše ponašanje može uticati na mačke, na pozitivan i na negativan način – dodala je Loren nakon analize rezultata.

Na primer, Finka je utvrdila da je kod anksioznih mačaka veća verovatnoća da će razviti razna stanja kao što su prekomerna težina, bolesti izazvane stresom ili da će pokazivati agresivne i/ili zastrašujuće obrasce ponašanja. Ukratko, anksioznost vlasnika uzrokuje im stres.

Pexels

S druge strane, što je čovek opušteniji, takvi su i njihovi ljubimci. Vlasnici koji su bili otvoreni i prijateljski nastrojeni prema svojim mačkama prijavili su manje neobičnih ponašanja ili stanja kod svojih mačaka, a njihove ljubimice su i društvenije.

čitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike