I psima i mačkama je hladno, zaštitite ih na ovih 10 načina

02.12.2020

08:17 >> 08:09

0

Autor: Z. A.

Pomozite krznenim drugarima da ne drhte

I psima i mačkama je hladno, zaštitite ih na ovih 10 načina
Copyright Pixabay

Pravo zimsko vreme je stiglo, a temperature se već spuštaju i ispod nule ujutru. Kao što mi na sve moguće načine pokušavamo da se zagrejemo, pogotovo u izuzetno hladnim jutrima i noćima, i našim četvoronožnim drugarima je potrebna pomoć kako bi se ugrejali.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: U svetu postoji jedno carstvo u kojem su mačke srećne koliko i deca

Iako su psi i mačke prekriveni krznom ispred vas je nekoliko saveta kako možete pomoći bilo svojim ljubimcima, bilo psima i mačkama koje žive na ulici u predstojećim hladnim danima.

1. Vodite računa kada palite svoj automobil po hladnom vremenu. Mačke koje žive na ulici često se zavlače ispod haube, blizu motora kako bi se zagrejale, a to pogotovo čine mlade mačke i mačići pa kada startujete motor automobila možete povrediti macu. Pre paljenja svog automobila uvek snažno udarite u haubu, ili nogom udarite u točak kako biste maci signalizirali da mora da se skloni. U suprotnom, može da se dogodi da maca nema dovoljno vremena da pobegne pre paljenja motora što može biti fatalno po nju.

2. Još jedna bitna informacija za vozače automobila – antifriz može biti smrtonosan i za mačke i za pse, pa je potrebno obrisati sve površine gde se prosula i najmanja kap.

3. Ukoliko vaša mačka živi sa vama u kući ili stanu, ne puštajte je napolje. Po hladnom vremenu se vaša mezimica lako može izgubiti i smrznuti ukoliko je sneg predubok.

4. Kada je napolju sneg i led, nikada ne puštajte svog psa sa povoca! Prema rečima stručnjaka psi mogu privremeno izgubiti čulo mirisa zbog hladnoće i kao posledicu toga vrlo lako se izgubiti.

5. Temeljno obrišite šape i donji deo tela vašeg psa po povratku iz šetnje. So kao i sneg mogu biti vrlo opasni ukoliko ih pas poliže ili ukoliko se zaledi između prstiju.

Pexels/ Daniel Frank

6. U slučaju da vaš pas provodi dosta vremena na snegu u fizičkim aktivnostima, potrebno je pojačati njegove porcije hrane.

7. Ukoliko je vaš ljubimac ima kratku dlaku, možete mu obezbediti kaputić, džemperić ili već neki dodatni sloj odeće kako bi bio zaštićeniji u hladnim danima.

8. Nikada, ali nikada ne ostavljajte svog ljubimca samog u automobilu! Zimi automobil vrlo brzo dostigne temperaturu poput prosečnog frižidera i vrlo lako može doći do smrzavanja ljubimca.

9. Bilo da imate psa ili mačku, obezbedite ljubimcu toplo mesto za dremku i spavanje. Neke rase će uživati u dremki u blizini radijatora i drugih izvora toplote, ali svakako je potrebno obezbediti im i neki pokrivač u vidu toplog ćebenceta.

ČITAJTE I: Imate psa? Mora biti u trendu, zato pogledajte šta svi kučići nose ove sezone

Pexels/ Japheth Mast

10. Ako imate mogućnost, setite se uličnih životinja u zimskom periodu i pustite ih makar u ulaz zgrade ili u garažu. Ukoliko želite, možete im napraviti i kućicu napolju, ili ako ništa drugo, obezbedite ima da ne spavaju na hladnim pločicama ili betonu postavljajući im makar stari karton ili parče tepiha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike