Pet najbržih rasa pasa na svetu su pitomi i verni ljubimci

04.03.2021

16:05 >> 15:50

0

Autor: Z. A.

Ovi psi su prave atlete

Pet najbržih rasa pasa na svetu su pitomi i verni ljubimci
Copyright Printscreen: Instagram/ afghanhoundclub

Psi imaju mnogo sposobnosti, a brzo trčanje je jedna od njih. Najbrže pasmine su se u prošlosti često koristile kao lovački psi, a danas su oni najčešće trkački psi. Ipak, ove pasmine su pitome i mogu biti izvrsni kućni ljubimci.

Ove pasmine odlikuju atletski izgled tela, mišićavost i agilnost.

U nastavku donosimo pet najbržih pasmina na svetu, od najsporijih do šampiona u brzini.

5. Džek rasel terijer

Džek rasel terijer je mali pas koji se koristio u Engleskoj za lov na lisice. Ova pasmina ne voli kada joj je dosadno, ima puno energije i zahteva puno fizičke aktivnosti svakoga dana.

Iako spada u manje pasmine, ova rasa može trčati oko 61 km/h, što ga čini vrlo brzim lovačkim psom.

4. Mađarska vižla

Mađarska vižla je poznata kao odličan izbor za kućnog ljubimca. Brzo se poveže s vlasnikom, decom i strancima. Vrlo su osećajni i zahtevaju mnogo pažnje. S obzirom na to da imaju puno energije, vlasnici koji se odluče za ovu pasminu trebalo bi da imaju veliko dvorište ili da ih često izvode u šetnju. Zahtevaju puno fizičke aktivnosti i uvek vole biti u pokretu. Vižle su izvrsni psi trkači koji mogu trčati oko 65 km/h.

3. Avganistanski hrt

Avganistanski hrt je od davnina poznat po svojoj lepoti i dostojanstvenosti. Hrtovi su se koristili kao psi čuvari i kao lovački psi. Imaju jako izražen lovački instinkt, koji često izlazi na videlo kada ugledaju manje životinje. S druge strane, vrlo su dobri u psećim sportovima koji zahtevaju agilnost. Mogu postići brzinu od oko 65 km/h.

2. Saluki

Drevna egipatska kraljevska pasmina pasa saluki poznata je po svojoj neverojatnoj brzini, izdržljivosti i snazi. Salukije su koristili Arapi za lov na gazele. Saluki može trčati oko 68 km/h. S druge strane, mogu biti dobri i samostalni kućni ljubimci.

1. Engleski kratkodlaki hrt

Engleski kratkodlaki hrt može trčati oko 72 km/h. I oni su se u početku prvenstveno koristili za lov. Ovi psi imaju vrlo dobro ubrzanje, što ih čini na manjim stazama bržim čak i od trkačkih konja, što je i dokazano utrkom u kojoj je pas pobedio. Imaju poseban oblik tela, te su izuzetno mišićavi, što im omogućuje da u samo nekoliko sekundi dostignu maksimalnu brzinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike