Tenisku lopticu i ove tri stvari pas ne bi smeo da žvaće jer mogu biti fatalne za njega

09.07.2021

08:30 >> 08:09

0

Autor: Z. A.

Žvakanje stvari je uobičajeno pseće ponašanje i nema veze s hranjenjem

Tenisku lopticu i ove tri stvari pas ne bi smeo da žvaće jer mogu biti fatalne za njega
Copyright Pexels/ Aloïs Moubax

Psi vole da žvaću sve što ih zaintrigira, i to rade gotovo svi, pogodovo dok su štenad, to rade i njihovi rođaci vukovi. Ali neke stvari mogu biti opasne, čak fatalne za psa, pa im ne treba im dopustiti da ih uzimaju u usta.

Psi su domišljati i uhvatitće zubima prvo što im probudi interesovanje bilo da se radi o kožnom novčaniku ili teniskoj loptici. Lako je baciti svom psu ono što se čini kao bezazlena igračka za žvakanje kako bi ga zabavila, ali neke stvari pas može povratiti ili mu mogu uzrokovati štetu na zubima. Evo iznenađujućih stvari koje vaš ljubimac verojatno ne bi trebalo da žvaće.

možda će vas i ovo zanimati

Zašto psi toliko žvaću?

Psi često žvaću iz dosade ili anksioznosti. Štenci moraju da pregrizu nešto kako bi ublažili bol koju osećaju kad zubi počnu da im izlaze. Odrasli i stariji psi instinktivno će žvakati kako bi održali pokretljivost zglobova svoje vilice. Psi svih starosnih grupa zapravo čiste zube kada žvaću, čineći rutinsko žvakanje delom zdrave higijene zuba.

U osnovi, pseća usta ogroman su deo njegove sposobnosti za istraživanje sveta i tumačenje osećanja. Naš je posao kao njihovih staratelja da im osiguramo da to rade na najsigurniji način. Zato pazite da za svog psa odaberete igračke za žvakanje koje su odobrili veterinaria i prilagođene starosti, veličini i nivou predanosti vašeg psa griženju predmeta.

Pixabay

1. Teniske loptice

Preterano žvakanje teniskih loptica može uništiti, istanjiti i istrošiti gleđ na zubima vašeg psa.  Stvar je u tome što su teniske loptice dizajnirane da izdrže višestruko odbijanje na tvrdoj podlozi i teške udarce reketa. Iako se dlakavi filc na loptici na može činiti mekanim, psu može brzo istrošiti gleđ, posebno nakon dugotrajnog žvakanja i kasnije u životu izazvati probleme sa zubima. Veliki psi s jakim čeljustima mogu rastrgati teniske loptice, pretvarajući njihove manje delove u veliku opasnost od gušenja. A žuta dlaka koja prekriva tenisku lopticu je crevna noćna mora ako je pas proguta.

Teniske loptice mogu biti i toksične za pse. Jednostavno ne znamo šta je sve upotrebljeno za njihovu izradu. Jesu li testirane na sigurnosnim standardima kao igračke za žvakanje? Verovatno ne. Na primer, u teniskim loptama koje pas žvaće može biti otrovnog olova. Igranje sa teniskom lopticom potpuno je u redu – samo izbegavajte da je vaš pas grize nakon toga. Još bolje, pronađite loptu dizajniranu za pse, a ne za Đokovića.

Ako vaš pas voli loptice, razmotrite druge alternativne igračke. Tvrda gumena lopta, posebno ona dizajnirana za moćne žvakače, izvrsna je zamena za tenisku lopticu, bez posebnih rizika.

Pixabay

2. Kuvane kosti

Vukovi žvaću kosti, ali vaš pripitomljeni pas ne sme da ostane sam s kostima nakon roštilja. Glavne opasnosti kod kosti su te što se lome i dele na oštre krhotine. Ne samo da bi te krhotine mogle probiti desni, jezik ili obraze, već bi vaš pas mogao oštetiti grlo ako pojede slomljeni deo kosti. Određene kosti se mogu zaglaviti na viličnoj kosti vašeg psa ili oko nje, a to zahteva operaciju.

3. Žvakalice od goveđe kože

Iako namenjena baš psima, žvakalica od goveđe kože (u obliku kosti) može biti nezgodna. Za velike pse s jakim vilicama sirova koža dobra je opcija jer traje dugo i daje im nešto grubo za žvakanje, ali i loša opcija jer psi mogu slomiti žvakalicu i progutati veće i opasne komade. Ako ih veterinar odobri, svejedno nadgledajte svog psa dok grize ovu „kost“. Konačno, neki proizvodi od sirove kože takođe se izrađuju s upitnim sastojcima, poput ostataka iz industrije kože i krzna. Ako se proguta u velikim količinama, to može blokirati probavni sistem i stvoriti psu probleme sa želucem ili crevima.

Pexels/ Jozef Fehér

4. Štap

Svi smo videli preslatke video-zapise pasa koji u šetnji nose svoje štap koji su pronašli ili im ga baca vlasnik. Nošenje i aportiranje je super, žvakanje nije. Lako se lomi i mrvi u iver, što znači da bi vaš pas mogao iamti sitne posekotine u ustima. Gutanje oštrih delova ivera nije dobro ni za unutrašnje organe vašeg psa.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike