Bizarno: Ženi zabranili da dolazi u zoo-vrt zbog "afere" koju godinama ima sa šimpanzom

29.08.2021

10:05 >> 10:13

0

Ja volim tu životinju, a i ona mene, ne znam zašto to žele da mi oduzmu

Bizarno: Ženi zabranili da dolazi u zoo-vrt zbog "afere" koju godinama ima sa šimpanzom
Copyright Printscreen/Youtube

Poslednjih dana naslovne strane svih belgijskih novina zauzela je jedna neobična priča. Radi se o vezi između jedne žene i šimpanze iz zoološkog vrta.

Naime, Adii Timermens zabranjeno je da posećuje jedan belgijski zoo-vrt zbog njene “ljubavi” prema šimpanzi.

pročitajte još

Kako prenose mediji, šimpanza i Adi se preko staklene ograde koja deli životinje od posetilaca “ljube” i “maze”. Nakon višegodišnjih dolazaka kod svog šimpanze, ženi je rečeno da prestane da dolazi u zoo vrt i da joj je bolje da se skoncentriše na svoju vrstu.

Ženu je ova zabrana mnogo potresla, a u jednom od intervjua, ona je vidno potresena rekla da je probolem što ima “aferu” sa šimpanzom.

Printscreen/Youtube

-Ja volim tu životinju, a i ona mene, ne znam zašto to žele da mi oduzmu – rekla je Adi.

Zoo-vrt pokušava da okonča njihovo prijateljstvo koje traje već četiri godine, a njihov odnos prokomentarisala je i Sara Lafaut, zaposlena u vrtu. Ona je rekla kako ova šimpanza izbegava druženje sa drugim šimpanzama i da bi bio srećniji da je više vremena provodio sa njima, a ne sa ljudima.

-Oni ga ostavljaju sa strane, ali šimpanze su društvene životinje, nisu navikle da budu same. Čita (šimpanza) bi bio srećniji da je više vremena provodio u druženju sa njima, a ne sa ljudima. Ako su stalno zauzeti posetiocima, onda sve dok ti posetioci nisu sa njima, oni nemaju šta da rade. Onda samo sedi tamo sam, a to apsolutno nije u redu za njegovu dobrobit – rekla je Sara.

Printscreen/Youtube

Čita je odrasla kao kućni ljubimac, ali je predata u zoološki vrt kada njegovi vlasnici više nisu mogli da ga vode, a on je postao prevelik. Takođe je učestvovao u tučama u zoološkom vrtu i nije se dobro prilagodio druženju sa drugim šimpanzama.

I dok se zoološki vrt brine zbog šimpanzine socijalizacije, slomljena Adi ističe da Čita verovatno neće živeti mnogo duže i veruje da će se životinja uznemiriti ako joj posete prestanu.

-Čita ima 38 godina i od malih nogu je navikla na ljude. U proseku šimpanze dožive oko 40 godina, pa se njegovo ponašanje sada neće promeniti, zar ne – rekla je Adi.

Printscreen/Youtube

I sam zoološki vrt u Antverpenu dao je izjavu povodom ovog slučaja, a ona glasi:

-Životinja koja je previše usredsređena na ljude manje je poštovana od svojih vršnjaka. Želimo da Čita bude više šimpanza. Izvan radnog vremena u zoološkom vrtu, on mora da provede 15 sati dnevno u svojoj grupi. Želimo da mu pružimo priliku da bude što je moguće srećniji.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike