Otkrivamo da li je čileanska veverica idealna za kućnog ljubimca

18.09.2020

08:53 >> 06:24

0

Veoma je aktivna i razigrana po prirodi

Otkrivamo da li je čileanska veverica idealna za kućnog ljubimca
Copyright Čileanska veverica Foto: Profimedia

Kada kažemo male životinje, obično mislimo na hrčka, feretku ili morsko prase, ali šta je sa ostalim pripadnicima ove kategorije? Apetit nam je otkrio više o tome kakva je čilenska veverica kao kućni ljubimac.

Čileanska veverica, čije je zvanično ime degu, je mala i živahna životinja. Nadimak je dobila po svom poreklu. Naime, ona potiče sa čileanskih Anda u Južnoj Americi. Što se tiče nastavka “veverica,” on je ustvari pogrešan jer degu uopšte nije veverica, već spada u glodare. U Čileu se čak smatra i štetočinom. Za razliku od drugih glodara, degu je aktivan tokom dana.

Za čileansku vevericu se zna da je veoma je aktivna i razigrana po prirodi, pa je i takvo ponašanje pokazatelj da je životinja u top formi. Prema drugim životinjama je prijateljski nastrojena, pa se dobro slaže sa činčilama, morskim prasićima i kunićima, ali je prvo potrebno da se izdaleka upoznaju i naviknu na međusobno prisustvo.

Čime se hrani

Pre nego što pređemo na deguove navike u ishrani, treba imati na umu da ove male glodare morate hrani isključivo hranom namenjenoj toj vrsti. U suprotnom, posledice mogu biti i fatalne po životinju.

Čileanska veverica je biljojed i hrani se hranom za tu vrstu, kao i senom, uz svežu vodu koja uvek treba da bude na raspolaganju. Mogu da jedu voće i povrće, a 1-2 puta nedeljno može im se dati i kukuruz.

S obzirom na to da je ova životinja veoma sklona dijabetesu, voće sa mnogo šećera treba eliminisati iz njegove ishrane. O tome treba voditi računa.

Kakva je čileanska veverica kao kućni ljubimac

Ovaj mali glodar je živahan, radoznao i simpatičan svima, što ga čini idealnim ljubimcem za celu porodicu. Već smo napomenuli da se dobro snalazi i u društvu životinja, a najbolje živi sa drugim deguom istog pola. Ukoliko nema društvo ume jako da pati.

Što se tiče “stambenog prostora,” degu zahteva malo veći kavez od drugih glodara i to stakleni ili žičani, jer plastiku pregrize. Prostor treba da sadrži točak za trčanje, kanap za igru, kao i grane. Podloga je obavezna, kao i regularne posude za hranu i vodu.

Čileanska veverica se, isto kao i činčila, kupa u posebnom pesku, pa je ptorebno postaviti i posudu sa njim u kavez. Ovu posudu treba redovno prosejavati jer životinja ume da je iskoristi kao toalet.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Apetit.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike