Pomozite psu da savlada strah od vožnje autom

12.10.2020

09:11 >> 17:32

0

Autor: Z. A.

Vožnja bi trebalo bi da bude deo procesa dresure i socijalizacije svakog psa

Pomozite psu da savlada strah od vožnje autom
Copyright Pixabay

Prevoz automobilom je jedna od osnovnih veština koju svaki pas treba da savlada. Nekima to ne predstavlja problem, dok se kod nekih može razviti strah. Većina njih ima manjih problema tokom vožnje i to najčešće kada su u pitanju duža putovanja. Dresiranje psa za vožnju nije teško pa pročitajte naše savete kako da to uspešno izvedete.

Prvi susret je jako važan

Prvi susret s automobilom trebalo bi da bude još kod odgajivača. Ako je pas iz azila ili ga udomljavate, nemojte odmah krenuti kući. Dajte psu u automobilu samo jednu poslasticu i pustite ga opet napolje. Odradite to nekoliko puta – dajte dovoljno vremena i sebi i psu. Potom zatvorite vrata i samo startujte motor, dajte psu nagradu i opet ga pustite napolje. Kada idete po psa automobilom, bilo bi dobro da neko ide s vama ili da imate transporter.

MOŽDA Ć VAS ZANIMATI I: I psi mogu da pate od alergija, a evo kako da prepoznate simptome

Druga vožnja ne treba da bude do veterinara

Prvi sledeći put kada idete negde automobilom – nemojte da to bude veterinar. Poželjno je da u međuvremenu sa svojim psom 5-10 minuta boravite u automobilu bar na parkingu. Jednom upalite automobil, drugi put ne. Ovo je sasvim pravilan način socijalizacije i neće vam biti žao ni jednog minuta koji potrošite na ovako nešto.

Na koji način i gde voziti psa

Cilj svakog vlasnika psa trebalo bi da bude bezbedan prevoz psa sa što manje stresa. Postoji tri načina da psa pravilno obezbedite za vožnju: sigurnosnim pojasem, pregradnom mrežom u gepeku i u transporteru. Prilikom vožnje, ukoliko nije čvrsto zavezan sigurnosnim pojasem, može mu biti loše ukoliko pogleda kroz prozor. Pojedini psi postanu agresivni u automobilu jer imaju dovoljno vremena da posmatraju svet oko sebe. Ukoliko prevozite psa u gepeku, budite sigurni da je pregradna mreža postavljena kvalitetno. Psa je najsigurnije prevoziti u transporteru s otvorima, koji je napravljen po njegovoj meri.

Pas treba da se navikne na transporter

Neki stručnjaci smatraju da je bolje da se pas prvo navikne na transporter van automobila. Na primer, nekoliko puta dnevno ostavite hranu u boks i pustite psa da jede u njemu. Igrajte se sa njim dok je u transporteru. Dajte mu tu i vodu. Malo- pomalo, počnite da zatvarate vrata i da ga navikavate da će biti zatvoren. Tako će pas shvatiti da ulazak u transporter i boravak u njemu nije ništa strašno i da nema razloga za paniku ili pokušaj bega.

Pixabay

ČITAJTE I : Ne čistite šape pasa sredstvom za dezinfekciju ruku!

Imamo još nekoliko saveta

  • Izmorite psa pred put ako je nervozan, prošetajte ga ili ga pustite da se istrči.
  • Hranjenje psa pred sam put trebalo bi izbegavati, a ako putujete rano ujutru, preskočite večeru.
  • Ponesite sve što će trebati vašem psu na dugom putovanju: povodac, igračke, kese za otpad.
  • Pravite pauze tokom dužih putovanja kako biste osvežili ljubimca.
  • Nikad ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu tokom vrelog dana. Parkirajte u hlad, ostavite blago otvorene prozore i posudu sa vodom
  • Ne dozvoljavajte psu da izbaci glavu kroz prozor tokom vožnje – pored toga što svašta može da mu upadne u oko i moguće upale uha, može i da ispadne kroz prozor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Magazin Pas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike