Koliko dugo treba da šetate psa? To zavisi od nekoliko faktora

18.11.2022

17:58

0

Autor: Z. A.

Svako živo biće mora da provede određeno vreme na vazduhu

Koliko dugo treba da šetate psa? To zavisi od nekoliko faktora
1664965734_pozega-milica-dreser-pasa-fotorina7 - Copyright RINA

Svaki vlasnik psa zna da svakoga dana određeno vreme mora da odvoji za šetnju psa. Nekim ljudima to uopšte ne pada teško, ali ima i onih koji su uvek u stisci s vremenom i bez ljubimca.


A jako je važno da izvedete svog ljubimca iz kuće u finu bezbednu šetnju.

Šetnja pruža vežbu, i to je dobro za telo vašeg psa.
Takođe, šetnje su mentalno stimulativne za psa, koji može da njuši zanimljive mirise, upoznaje druge ljude i pse i jednostavno istražuje svet napolju.

Mali broj pasa ne bi trebalo da se izvodi u šetnju.
Psi koji ne bi trebalo da idu u duge šetnje (ili eventualno u bilo kakve šetnje uopšte) uključuju one sa zdravstvenim problemima ili fizičkim problemima koji ih sprečavaju da bezbedno i udobno uživaju u šetnji. Neki psi jednostavno ne uživaju u dugim šetnjama zbog straha, anksioznosti ili iz nekih drugih razloga.

Pexels
Susret pasa tokom šetnje

Odgovor na ovo pitanje zavisi od starosti psa, rase i drugih faktora. Štenci treba da se šetaju kraće od odraslih pasa. Štenci imaju puno energije, ali ne i mnogo izdržljivosti, pa se lako umaraju, tako da se najbolje snalaze u čestim, ali kratkim šetnjama, od oko pet do deset minuta.

Starijim psima će uglavnom da bude dovoljna jedna ili dve šetnje dnevno - od 20 do 30 minuta. Možete i duže ako je vaš stariji pas u odličnoj formi, želi da nastavi i ne pati od šepanja ili preterane ukočenosti nakon odlaska u duže šetnje. Većina odraslih pasa rado ide u onoliko šetnji koliko ih vi izvodite. Ciljajte na najmanje dve šetnje dnevno i nemojte se plašiti da ubacite dodatnu šetnju ili dve ako imate vremena, piše The Spruce pet.

Pexels
Pas u šetnji

Malim rasama, kao što su čivave, maltezeri, pomeranci i jorkširski terijeri, obično su potrebne kraće šetnje. Te male noge moraju da se kreću mnogo više da bi prešle istu udaljenost kao veći pas sa dužim nogama. Psi poput boksera, buldoga i mopsa takođe mogu da zahtevaju kraće šetnje. To je zato što te divne kratke njuške mogu otežati disanje psa, posebno tokom vežbanja.

Pexels
Šetnja psa po snegu

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike