Pažnja, pažnja: Ne dopuštajte psima da piju vodu iz bare - uradite ovo, vrlo je važno

15.11.2022

17:58

0

Autor: Z. A.

To uopšte nije bezazleno

Pažnja, pažnja: Ne dopuštajte psima da piju vodu iz bare - uradite ovo, vrlo je važno
Copyright Pixabay

Vaš pas će neizbežno ožedneti za vreme šetnje, a blatnjava bara pored puta može mu postati privlačna. Treba li mu dopustiti da ugasi žeđ?


Ne, kažu stručnjaci. Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu naštetiti, objašnjavaju veterinari. Vlasnici treba da pokušaju da sprečiti pse da piju iz bara.

Ako je bara, na primer, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomešalo s vodom, a na poljskim putevima u barama može biti veštačkog đubriva.
Uz to, pijenjem stajaće vode mogu se pokupiti paraziti i larve iz izlučevina drugih životinja. To uključuje bakterije iz urina miševa i štakora koji mogu uzrokovati potencijalno fatalnu bolest leptospirozu.
Pixabay
Pas pije vodu iz bare

Rizik je posebno veliki za pse koji nisu vakcinisani. Tipični znaci infekcije su groznica, gubitak apetita, proliv, povraćanje, krvarenje iz nosa i žućkasta boja sluznice.
Kako psa sprečiti da pije iz bare? Potrebno je uvek ga imati na oku i zaustaviti povikom "ne", kažu pseći bihejvioristi.

Pexels
Pas pije vodu

Dobro je sa sobom uvek imati flašu čiste vode koja se može ponuditi žednome psu, a ako je nema, voda iz potoka uvek je bolji izbor od one iz neke bare jer je količina nečistoća u tekućim vodama obično manja.

Pexels
Pas pije vodu

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike